Zo maak jij de juiste keuze op het gebied van systeemplafonds

Systeemplafond

Systeemplafonds zijn dé oplossing voor kale, lege ruimtes. Door het juiste plafond te kiezen verhoog je de sfeer in de ruimte, wordt geluid anders ervaren en kan het zelfs van invloed zijn op de concentratie van personeel of klanten. Benieuwd welk plafond het beste past bij jouw situatie? Wij vertellen je alles over de verschillende soorten systeemplafonds. 

Inlegplafond 

Het meest gebruikte systeemplafond in gebouwen is het inlegplafond. We beginnen dus ook met het inleg systeemplafond, waarbij de platen op dezelfde hoogte liggen als bij een systeemraster. Dit betekent dat wanneer je omhoog kijkt, je de profielen waarin de plafondplaten liggen kunt zien. Deze profielen bevatten verschillende maten, structuren en kleuren. Hierdoor kan het plafond altijd worden aangepast aan de inrichting van de ruimte. Een ander groot voordeel is dat dit type plafond geschikt is voor alle soorten verlichting. Denk bijvoorbeeld aan armaturen, TL-buizen, inbouwspots en downlighters. 

Doorzakplafond

Denk jij bij een doorzakplafond net als de meeste mensen aan een loshangend plafond? Dat is niet helemaal hoe het zit. Een doorzakplafond is een plafond waarin de plafondplaten al in de profielen worden gelegd die vooraf zijn geplaatst. Dit resulteert weer in dat de plafondplaat wat verder naar beneden zakt dan bij een inlegplafond. Veel mensen kiezen voor dit plafond, omdat het luxer oogt. Daarnaast is het zeer vriendelijk in gebruik en kun je er wederom aller bovenstaande soorten verlichting in toepassen. 

Verdekt plafond 

Waar veel mensen tegenaan lopen, is dat niet iedereen tegen plafondprofielen wil aankijken. Als je wel het praktische van een systeemplafond wilt ervaren, kun je kiezen voor een verdekt plafond. Dit plafond is dé oplossing voor ruimtes die er netjes uit moeten zien, bijvoorbeeld congreszalen, musea of luxe kantoorgebouwen. De draagconstructie van het plafond is van onder niet te zien waardoor het een strakke uitstraling geeft. Een klein nadeel is dat niet alle soorten verlichting kunnen worden gebruikt bij dit plafond. 

Plafond
Plafond voor in een woning.

Bandrasterplafond

Moeten er nog binnenwanden onder het plafond worden geplaatst? Kies dan zeker voor een bandrasterplafond. Doordat de bandrasterprofielen breed zijn, ontstaat een opvallend plafond. Deze soort systeemplafond kan worden ingezet op twee manieren. Allereerst kan het semi-verdekt worden geplaatst, waarbij je van onder alleen het bandrasterprofiel kunt zien. Daarnaast kan het ook zichtbaar worden geplaatst, waarbij je de bandrasterprofielen en de dwarsprofielen beide te zien zijn. Wat ook voordelig is, is dat er extra barrière schotten kunnen worden gemonteerd, welke zorgen voor extra geluidsisolatie.