Zelfstandig wonen ouderen


Sommige ouderen moeten er niet aan denken dat hun kinderen hen in een verzorgingstehuis weg zullen stoppen. Het liefst blijven ze ze lang mogelijk op zichzelf wonen. Ze zijn niet de enigen die graag zien dat ze zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. Ook de overheid moedigt ouderen aan, alleen naar een verzorgingstehuis te verhuizen als het niet anders meer kan. Dit is heel begrijpelijk, maar het moet ook haalbaar zijn. Zolang iemand zichzelf kan verzorgen, zoals wassen, aankleden en naar het toilet gaan, is zelfstandig wonen voor ouderen geen probleem.

Welke maatregelen kunt u als oudere nemen zodat u langer zelfstandig kunt wonen?

Vraag aan een familielid of vriend, een uurtje op visite te komen zodat u een douche kunt nemen. Zo hoeft u niet bang te zijn om uren onopgemerkt op de vloer te liggen in geval u komt te vallen. Laat een bed beneden zetten zodat u geen trappen meer hoeft te lopen. Maak uw huis zo veilig mogelijk door bijvoorbeeld alle losliggende matten weg te doen. Plaats nachtlampjes in huis. Laat u voorlichten om het toilet en de badkamer aan te passen. Betaal een werkster om uw huis schoon te maken. Vraag een scholier de boodschappen voor u te doen en spreek met de buren af u iedere morgen op een bepaalde tijd te bellen om te vragen of het goed gaat. Besteed uw administratie uit aan uw kinderen. Blijf vooral in beweging. Dat vertraagt het proces van ouder worden. Sluit u aan bij een vereniging en vraag iemand die nog goed ter been is, u te komen ophalen en weer thuis te brengen. Neem een huisdier als u slecht tegen eenzaamheid kan.

De overheid en het zelfstandig wonen van ouderen

Het is heel goed mogelijk dat de gemeente waarin u woont, nieuwe woonvormen bouwt, zodat ouderen zelfstandig maar toch in een groep kunnen wonen. Zo hebben ze aanspraak aan elkaar en kunnen ze elkaar helpen als dat nodig is.