Zakelijke energie vergelijken doe je zo!

Als ondernemer kun je op diverse dingen besparen. Een ervan is energie. Je kunt ervoor kiezen om zakelijke energie af te sluiten. Dit heeft diverse voordelen. Zo kan het belastingvoordeel opleveren. Voor een ondernemer is dat al gauw een aantrekkelijk idee.
Maar hoe weet je nu of het inderdaad voordeliger is om zakelijke energie af te sluiten? Om zeker te weten dat je wil overstappen kun je zakelijke energie beter eerst goed met elkaar vergelijken.

 

Energie vergelijken

 

Energieleveranciers willen jou als ondernemer graag toevoegen aan hun maatschappij. Maar niet elke maatschappij is passend bij jou bedrijf of situatie. Vergelijk daarom zelf welke energiemaatschappij bij je past. Daarnaast kun je voor het afsluiten op de volgende dingen letten:

 

Profiteren van een actie

 

Het klinkt wellicht bijzonder, maar het kan heel voordelig zijn om te profiteren van een goede actie. Denk hierbij aan een welkomstkorting die je krijgt wanneer je overstapt naar een andere energiemaatschappij. De maandelijkse kosten kunnen dan flink dalen.

 

Zakelijke of particuliere energie?

 

Los van de vraag bij welke energiemaatschappij je je zakelijke energie wil afsluiten, is het nog belangrijker om te kijken of het je wel inderdaad zoveel voordeel oplevert. Zeker voor kleine bedrijven kan het aantrekkelijker zijn om particuliere energie te (blijven) gebruiken. De kosten die dan gerekend worden wegen daadwerkelijk op tegen de kosten van het aansluiten en onderhouden van een zakelijk energiecontract.
Om uit te zoeken of dit van toepassing is vul je op een energievergelijker eerst als particulier je gegevens in en daarna als zakelijke. Zo zie je in een oogopslag welke vorm van energie financieel het aantrekkelijkst is.

 

Grootzakelijk- of klein zakelijk verbruiker

 

Zakelijke energie is in te delen in twee categorieën: grootzakelijk verbruiker en klein zakelijk verbruiker. Dit heeft te maken met je stroom- en gasaansluiting. Dit heeft ook invloed op je energierekening.
Hieronder wordt uitgelegd wat het verschil is tussen deze twee.

 

Stroomaansluiting

 

Bijna niemand let op zijn of haar stroomaansluiting. Voor veel mensen is het ook niet belangrijk. Bij het aanschaffen van zakelijke energie echter wel. Daar moet namelijk een bepaalde hoeveelheid krachtstroom worden opgegeven. Deze begint bij 3 x 25 ampère en heeft als maximum 3 x 80 ampère. Dit laatste is grootzakelijke energie, en komt voor bij bedrijven die veel stroom verbruikende apparaten hebben staan.
Het prijsverschil tussen deze aansluitingen, die vooral zit in de netwerkkosten, kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

 

Gasmeter

 

Als je maatschappijen gaat vergelijken moet er vaak een gasverbruik worden opgegeven. Daarbij zijn diverse gasmeters waar gebruik van kan worden gemaakt. Welke wanneer wordt gebruikt zie je hieronder:
G6: bij een verbruik van 0 tot 10.000 kuub gas per jaar;
G10: bij een verbruik van 10.000 tot 15.000 kuub gas per jaar;
G16: bij een verbruik van 15.000 tot 30.000 kuub gas per jaar;
G25: bij een verbruik van 30.000 kuub gas of meer per jaar.
Wil je overstappen naar een andere aansluiting? Hiervoor worden kosten berekend. Hoe groter de aansluiting, hoe meer je betaald. Ook hiermee moet je rekening houden bij het overstappen.

Om als grootzakelijk- of klein zakelijk verbruiker de leveranciers te vergelijken kijk je op een online vergelijkingssite.