Aanschaf van een tuinkas

Veel mensen vinden het leuk om te tuinieren. Helaas vormt de winter een grote beperking. De oplossing is het aanschaffen van een tuinkas. In de kas kan vaak zelf een temperatuur worden bepaald en ook de gegeven hoeveelheid water en licht kan naar eigen behoefte worden afgesteld. In dit artikel alles wat u moet weten bij de aanschaf van een tuinkas.

Reden van gebruik
Belangrijk is te bedenken waarvoor de kas gebruikt gaat worden. Wanneer u alleen wilt zaaien en stekken is een klein kasje vaak goed genoeg. Er kan in dergelijke gevallen zelfs voor een muurkas worden gekozen om ruimte te besparen. Wanneer u eigen groenten wilt gaan kweken is al snel een grotere kas nodig. Prijzen lopen in dit geval ook snel op maar u bespaard gelukkig geld op de zelfgekweekte groenten.

Materiaalkeuze
Kassen kunnen geleverd worden in vele formaten en vormen maar ook in vele materialen. Zo kan het skelet van een kas bestaan uit ijzer, aluminium, perspex en plastic. Hiervan worden aluminium en staal veruit het meest gebruikt. Betreffende materialen kunnen in verschillende kleuren worden gecoat en is zeer onderhoudsvriendelijk. Wanneer voor hout wordt gekozen is er sprake van een mooie uitstraling maar veel onderhoud tegen houtrot. De panelen van een tuinkas worden vaak gemaakt van folie, tuinbouwglas, polycarbonaat of veiligheidsglas. De meeste tuinkassen beschikken over het onbreekbare polycarbonaat. Panelen van betreffend materiaal worden eerder vies dan glas maar isoleren beter.

Plaatsing van de kas
Het is verstandig vooronderzoek te doen wanneer u een kas wilt laten plaatsen. De kas moet vanzelfsprekend zoveel mogelijk zonlicht vangen. Zorg er daarom voor dat de kas niet in de schaduw van andere objecten wordt geplaatst. Plaatsing op een plek met veel wind is ook niet erg verstandig gezien het feit er bij storm nog wel eens een raampje zou kunnen sneuvelen.