Warmte in huis

Kachel

We zijn allemaal wel bekend met een centrale verwarming. Tegenwoordig hebben de meeste huizen wel een centrale verwarming en vinden mensen kachels iets uit het verleden. Toch hebben veel kachels een bepaalde charme en zijn leuk in verschillende interieuren. Ook is het zo dat verschillende soorten kachels verschillende soorten warmte uitstralen. Kachels en haarden zijn weer volop in terugkomst en soms is een kachel gewoon handiger. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische kachel voor op de camping of in de schuur. Hieronder zullen we iets verder ingaan op verschillende soorten kachels.

Een mooie kachel
Een mooie kachel waar je heerlijk je vuur kan stoken is natuurlijk genieten.

Elektrische kachels

Elektrische kachels worden doorgaans gebruikt als er geen andere warmtebron aanwezig is maar wel stroom. Een elektrische kachel is over het algemeen niet bepaald energie zuinig en wordt dan ook niet aangeraden om te gebruiken als primaire warmtebron. Toch kan een elektrische kachel in sommige situaties een zeer handige uitkomst bieden. Op de wat koudere dagen kan hij bijvoorbeeld even kort aangezet worden op de camping of een klusje in de schuur in de winter kan er wat aangenamer door worden.

Gaskachels

Het is niet eens heel lang geleden dat de meeste huishoudens een gaskachel hadden. In 1967 kregen we een aardgasnetwerk in Nederland en vanaf toen kregen de meeste huishoudens een gaskachel. De warmte komt bij een gaskachel vrij door het aansteken van het gas dat vrijkomt, hierdoor wordt vaak een element verwarmd dat de warmte weer vasthoudt. Gaskachels hebben een thermostaat en een ontstekingsmechanisme waardoor er dus niet met lucifers of aanstekers gewerkt hoeft te worden. Door de thermostaat zal een gaskachel niet blijven branden op een hoge stand maar weer afkoelen als er een bepaalde temperatuur bereikt is.

Een goede aan en afvoer van lucht is erg belangrijk bij gaskachels. Bij de verbranding van aardgas komt koolstofmonoxide vrij en dit is een giftige stof voor de mens. Daarom is het dus heel belangrijk dat het afvoerkanaal vrij is en er geen lekken ontstaan. Er is apparatuur beschikbaar om te meten of dit aanwezig is in je huis en dit wordt ook aangeraden om te gebruiken.

Houtkachels

Het is een zeer ouderwets product dat eigenlijk altijd populair is gebleven. Mede vanwege de praktische toepassing ervan. Als er hout aanwezig is dan heb je warmte. Op afgelegen plekken is dit dus een zeer goede manier om warm te blijven. De laatste jaren zijn houtkachels weer zeer populair geworden in verschillende woontrends, mede door het uiterlijk maar ook vanwege de warmte. Een houtkachel biedt een ander soort warmte dan de meeste kachels en wordt over het algemeen beschouwd als iets zeer aangenaams.

Een houtkachel werkt door middel van het aansteken van (zoals de naam al zegt) hout. Hierdoor wordt het gietijzeren omhulsel opgewarmd en straalt warmte door de ruimte uit. Een andere variant op de houtkachel is de allesbrander. In een allesbrander kunnen ook andere materialen verbrand worden. Niet alles mag verbrand worden in verband met het milieu maar een allesbrander kan naast hout wel bruinkoolbriketten en kolen verbranden. Het voordeel hiervan is een zuinigere verbranding.