Waar moet een kippenhok aan voldoen?

Kip met kuikens

Een kippenhok wordt vaak gebruikt op plekken waar kippen gehouden worden en waar het de bedoeling is dat die kippen ook blijven. In de eerste plaats is het belangrijk alle kiertjes te dichten waar een kip doorheen zou kunnen passen.

Mocht je thuis kippen houden dan wil je ze natuurlijk ook alle ruimte gunnen. Bijna niemand houdt plofkippen in z’n achtertuin. De kippen moeten wel bewegingsruimte hebben in hun hok, en daarnaast is een afgesloten stukje waar je niet zomaar naar binnen kijkt ook fijn voor wanneer het gevogelte probeert te slapen. Een stok waar ze op kunnen zitten mag uiteraard ook niet ontbreken. 

Konijnenhokken lijken best aardig op kippenhokken 

Een konijnenhok met konijnen is de oplossing voor iedereen die graag een huisdier in een hok buiten heeft maar geen last wil hebben van het lawaai dat kippen soms maken. 

In veel opzichten komen beide hokken overeen. Wanneer je een goed hok koopt weet je dat het beest er ‘s nachts niet uit kan en dat dieren buiten het hok er niet bij kunnen. 

 

Wat betreft uiterlijk verschilt een goed konijnenhok op sommige punten van een kippenhok. In een konijnenhok zitten meestal meerdere lage etages, zodat het konijn beter gebruik kan maken van zijn ruimte. kippenhokken hebben hogere ruimtes omdat de beesten vleugels hebben, ze kunnen het waarderen wanneer ze die kunnen gebruiken.  

Kippen in hok
Kippen in hok

Het beste hok sluit aan bij de behoefte van het dier 

Of het nu om konijnen of kippen gaat, zoogdieren of vogels, beesten met twee of vier poten, ze hebben allemaal ruimte nodig om kiplekker in hun vel te zitten. 

De beste materialen zorgen ervoor dat het hok er lang goed uitziet en voorkomen een uitbraakpoging op de korte duur. Daarnaast kan een donker hoekje ergens fijn zijn, mochten ze dit waarderen of een stok om op te zitten. Alle extra’s die je aan je hok neemt kunnen eraan bijdragen dat de dieren er gelukkig zijn, een drinkfles bijvoorbeeld kan een noodzakelijke behoefte van een huisdier vervullen.