Vergeet deze kosten niet bij het kopen van een huis

Vergeet deze kosten niet bij het kopen van een huis

Het kopen van een huis kost geld. Er zijn vele verschillende kostenposten, waaronder de kosten van de notaris, de taxatie, een bouwkundige keuring, de makelaar en ook de overdrachtsbelasting. Het is belangrijk om rekening te houden met de kosten koper als je een huis aankoopt. Het is goed om vooraf alle kosten bij het kopen van een huis te kennen. Het is dan mogelijk om alle kosten goed in kaart te hebben.

De kosten bij een aankoop van een woning

Wanneer je een huis gaat kopen wat een bestaande woning is, dan komen er de kosten koper bij. Bij de vraagprijs staat dan ook k.k.. De kosten koper zijn de kosten welke bovenop de aankoopprijs komen. HEt gaat om de overdrachtsbelasting, de kosten van het hypotheekadvies, de notariskosten en mogelijk ook de taxatie en de bouwkundige keuring.

Een aankoopmakelaar inschakelen?

Wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt is het belangrijk om rekening te houden met de kosten welke hierbij horen. Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de koper en niet van de verkoper. Vaak betaal je of een vast tarief of een percentage van de besparing. Er moet wel een win-win situatie ontstaan.

 

Zet voor jezelf alle kosten op een rijtje

De hypotheek

Wanneer je een huis gaat kopen dan doe je dat vaak met de hulp van de bank. Wanneer je een hypotheekadviseur inschakelen dan moet je wel rekening houden met de advieskosten. Het is verschillend per advieskantoor hoeveel ze rekenen.

De Nationale Hypotheek Garantie

Onderdeel van de hypotheek kan de Nationale Hypotheek Garantie zijn. Het maakt het mogelijk om een lagere hypotheekrente te krijgen en ook om meer zekerheden te krijgen. Het is voor de bank een extra zekerheid, dat de hypotheek terugbetaald wordt. De eenmalige vergoeding welke hiervoor betaald wordt is 1 procent van de hypotheeksom.

De taxatie

Voordat je de woning koopt en nog voordat je een bod gaat doen is het slim om een taxatie op te laten maken. Op basis van de taxatie is het dan mogelijk om een goed bod uit te brengen, wat ook onderbouwd is. Het is mogelijk om eerst een taxatieverzoek te doen en om pas bij het aankopen van het huis het taxatierapport op te laten maken. Mocht je het niet kopen dan betaal je niet het volle pond. De taxatie heb je vaak ook nodig bij het verkrijgen van een hypotheek. De kosten maak je dus zowiezo. Door echter wat eerdere een makelaar langs te laten komen bij je toekomstige huis voor een taxatie is het mogelijk om bij het onderhandelen extra geld af te dingen.

Kosten en goed nieuws!

Het is natuurlijk niet leuk om alleen maar met kosten geconfronteerd te worden nu je jouw droomwoning wilt gaan kopen. Het is echter niet allemaal zo erg als het lijkt. De kosten van de hypotheekadviseur, de notariskosten, de taxatie (voor de hypotheek) en de kosten van de Nationale Hypotheek Garantie zijn fiscaal aftrekbaar. Het betekent dus, dat ze je een extra aftrekpost opleveren en je later nog geld terug krijgt van de belastingdienst. Bezoek ook de website van de belastingdienst om alle voorwaarden te lezen en na te gaan.

Veel succes met het vinden en kopen van jouw nieuwe huis!

 

Bron: www.funda.nl