Tips om een efficiënte schoorsteen te bouwen

Zoek je een mooie schoorsteenkap? Laat je inspireren

De schoorstenen zijn verantwoordelijk voor de verbinding tussen de interne en externe omgeving van een plaats, d.w.z.: neem gassen van binnen naar buiten mee, zonder het milieu te vervuilen of de gezondheid van het gezin te schaden.

In deze post vindt u enkele tips om een efficiënte schoorsteen te bouwen, hetzij om het huis te verwarmen, barbecues te maken of verschillende soorten maaltijden te bereiden:

1. Definieer de apparatuur en locatie met precisie

Het is niet mogelijk om een nieuw item voor de woning te installeren zonder een gedetailleerde planning te maken. Daarom moet u duidelijk zijn over welke apparatuur u wilt installeren. Zou het een open haard zijn? Barbecue? Houtgestookte oven?

Het bouwen van een efficiënte schoorsteen is niet eenvoudig, want naast het feit dat het goed gedimensioneerd is, moet rekening worden gehouden met de aanwezigheid van obstakels, zoals bomen of hoge gebouwen. Dit kan de vorming van een rookgordijn bevorderen, dat de uitputting van verbrandingsgassen zal blokkeren.

Een mooie kap op je schoorsteen? Zo doe je dat!

2. Selecteer de materialen zorgvuldig

Om een efficiënte schoorsteen te bouwen, is het essentieel om de keuze van het materiaal en de afwerking van de schoorsteen te prioriteren om te bepalen hoe het kanaal zal worden aangelegd. De meest traditionele optie is altijd de baksteen, die moet van het vuurvaste type en met een minimale dikte van 5 cm, zodat het niet zo veel warmte opneemt.

3. Zorg ervoor dat u de afdekking installeert

Een gedeeltelijke bedekking van de bovenkant van de schoorsteen is belangrijk omdat het de toegang van dieren, insecten, bladeren, takken en vuil tot de binnenkant van het huis van de klant verhindert. Bovendien blokkeert het ook de tocht en regelt het het vocht dat de structuur binnenkomt.

Daarom is het aan te bevelen om een “deksel” aan de bovenzijde van het kanaal te plaatsen, dat ten opzichte van deze structuur minstens 5 cm moet uitsteken.

Het is ook noodzakelijk dat de afdekking gekanteld of onder een bepaalde hoek wordt geplaatst om het regenwater niet vast te houden. De meest aanbevolen materialen voor de productie ervan zijn metalen, stenen en beton.