Een gietvloer in jouw woning

jouw gietvloer in huis

Ben je van plan om een gietvloer te kopen? Dit type vloer wordt tegenwoordig veel toegepast in zowel woningen als bedrijfsruimtes. Gietvloeren zijn er dan ook in allerlei verschillende soorten en afmetingen. Wanneer je een gietvloer gaat kopen kun je bovendien kiezen uit verschillende materialen. Zo heb je naast een gietvloer uit beton ook de keuze uit een gietvloer van kunststof. Hiervoor wordt vaak PU (Polyurethaan) of een acryllaat gebruikt. Benieuwd welk type vloer het beste in jouw pand past? Lees hieronder meer over de verschillende eigenschappen en tips voor het kopen en aanleggen van gietvloeren.

Welke type gietvloer kopen?

De twee verschillende type gietvloeren (beton of kunststof) hebben minimale verschillen. Wanneer je een gietvloer gaat kopen is het echter wel belangrijk dat je beide types goed uit elkaar houdt. Een betonnen gietvloer slijt nauwelijks en is makkelijk te onderhouden. Dit laatste geldt ook voor de kunststoffen gietvloer. Deze heeft als extra eigenschap dat het een elastische vloer is. Dit houdt in dat temperatuurverschillen nauwelijks invloed hebben op een PU-vloer. Vloerverwarming is dan ook onder beide types mogelijk. Tot slot kunnen zowel een beton- als PU-gietvloer in verschillende kleuren opgeleverd worden. Dit kun je bij het kopen van uw gietvloer al beslissen.

vervang je visgraatvloer voor een gietvloer
vervang je visgraatvloer voor een gietvloer

Een gietvloer kopen en laten aanleggen

Wil je een gietvloer kopen en aanleggen? Houd dan rekening met een aantal eigenschappen die belangrijk zijn voordat je je nieuwe vloer aan laat leggen. Allereerst is het een klus die wat tijd in beslag gaat nemen. Zo duurt het tussen 3 en 5 werkdagen voordat een gietvloer uitgehard is. Bij de betonnen gietvloeren kan dit soms langer duren, afhankelijk van de oppervlakte. Wanneer je een gietvloer gaat kopen moet je rekening houden met een kostprijs van zo’n 80 à 120 euro per vierkante meter.

Extra eigenschappen

Gietvloeren hebben bovendien nog een aantal andere positieve eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat, omdat een gietvloer in één keer wordt gegoten, er geen naden of voegen in de vloer zitten? Zo krijgen vocht en vuiligheid geen kans om zich in de vloer te nestelen. Dit betekent ook dat gietvloeren minder snel slijten. Wanneer er iets gemorst is, valt dit makkelijk schoon te maken. Ook hebben gietvloeren een sterk isolerende waarde. Warmte en geluid blijven binnen de vier muren van je woning.

Laat je vloer aanleggen

Een gietvloer kun je het beste laten aanleggen door een erkend bedrijf. Zelf een gietvloer aanleggen kan namelijk leiden tot onregelmatigheden in de oppervlakte. Deze zijn helaas niet meer te verwijderen wanneer de vloer volledig uitgehard is. Bij een professional kun je er bovendien voor kiezen om verschillende materialen en kleuren aan het materiaal van de gietvloer toe te voegen.