Radiatorombouw maken

Radiatorombouw voor iedere verwarming

Radiatoren zijn onderdeel van de centrale verwarming in een huis. Tenzij je kiest voor vloerverwarming of een designradiator, is een radiator meestal niet het mooiste onderdeel in een kamer. Het liefste zou je willen dat de radiator er niet zou staan. Dit zou sowieso al heel veel ruimte besparen en je bent een ontsierend object uit de ruimte kwijt. Maar helaas, een radiator is wel noodzakelijk om de ruimte op te warmen, dus je kunt niet zonder. Maar je kunt een lelijke radiator wel goed verbergen door een radiatorombouw te maken.

Kant-en-klare bouwpakketten radiatorombouw

Bij bouwmarkten kun je kant-en-klare bouwpakketten voor een radiatorombouw aanschaffen. In een dergelijk pakket zit alles wat je nodig hebt en ook de handleiding hoe je de ombouw in elkaar zet. Dit soort zelfbouw pakketten zijn handig als je zelf niet zo handig bent om zelf een radiatorombouw te maken. Toch kun je hier een goede ombouw mee maken en is je radiator goed uit het zicht verwerkt. Het is ook mogelijk om je eigen persoonlijke tint eraan te geven door het in je favoriete kleur te schilderen. Een nadeel van een bouwpakket is dat het vaak een standaard radiatorombouw is die je ook ergens anders kunt aantreffen. Wil je een unieke radiatorombouw maken, dan zul je er toch zelf een moeten ontwerpen en maken.

Zelf een radiatorombouw maken? Lees hier meer

Waar moet je aan denken als je zelf een radiatorombouw gaat maken?

Durf jij het wel aan om zelf je radiatorombouw te ontwerpen en te maken? Dan heb je alle vrijheid om een unieke radiatorombouw te maken volgens jouw wensen. Wel zijn er een paar vereisten waar je op moet letten als zelf een radiatorombouw gaat maken. Een ombouw kan ervoor zorgen dat je last krijgt van warmteverlies. De voorzijde mag natuurlijk bekleed worden, maar houd rekening met voldoende openingen voor de luchtstroom. Dit geldt ook voor de bovenzijde. Als je hier hout voor gebruikt, maak dan sleuven aan de voorzijde en de bovenzijde om een goede luchtstroom te garanderen. Je kunt aan de voorzijde ook kiezen voor gaas of een raster.

Welke houtsoort?

Je kunt kiezen uit vele houtsoorten, maar MDF is toch wel het meest gebruikte hout voor een radiatorombouw. MDF is licht, dun en gemakkelijk bewerkbaar. Wel is MDF gevoeliger voor als je bijvoorbeeld zware bloempotten op de ombouw wilt plaatsen. Een zeer populair wordende houtsoort is steigerhout. Het is stevig en robuust en zeer geschikt als je een brede radiatorombouw maakt waar je ook op kunt zitten.