Nieuw huis kopen? Controleer je riool!

riool inspecteren

Als je een ander huis gaat kopen, is het goed om eerst de riolering na te lopen. Lopen alle afvoeren goed door? Hangt er nergens een muffe lucht? Voor de zekerheid is het goed om een vakman een inspectie te laten doen. Maar waar vind ik zo iemand? Rioolprobleem Kwijt heeft mij geholpen om een lokale vakman te vinden.

Waarom een inspectie?

Een rioolinspectie kan vervelende verrassingen voorkomen. Het kan namelijk zomaar zijn dat er in jouw riool verstoppingen zitten. Door voor de aankoop van je huis een inspectie te laten doen, kun je uitsluiten dat er lekkages of verstoppingen in de leidingen zitten. Zeker bij de aankoop van een ouder huis, waar de riolering zwak kan zijn, is een inspectie geen overbodige luxe. Bij oudere woningen ligt de riolering al lange tijd onder de grond, waardoor deze aangetast kan zijn door bijvoorbeeld boomwortels. Hier kom je liever achter voordat je een huis koopt, want het vervangen van een deel van de riolering kan een vervelende kostenpost zijn.

controleren rioolwerk
controleren rioolwerk

Te laat, riool verstopt!

Toch je riool verstopt? Je kunt aan de slag met de middelen die te koop zijn in de winkels. Ook kun je een plopper gebruiken of zelf een ontstoppingsmiddel maken door azijn en soda te mengen en met kokend water door de verstopte leiding te gieten. In de meeste gevallen is dit helaas niet de oplossing. Het kan zijn dat je probleem deels verholpen is maar in de meeste gevallen blijft een deel van de verstopping toch achter, waardoor het probleem snel terug is. Wil je blijvend van je probleem af? Schakel dan snel een vakman in!

Ontstopper inschakelen

Ook als je te maken hebt met een verstopping, zal de vakman eerst een inspectie uitvoeren. De inspectie zal uitwijzen wat het probleem is. Heb je te maken met een verstopping of is er een blokkade/schade. De vakman doet de inspectie met een camera, waardoor de blokkade snel aan het licht zal komen. Of het nou gaat om een verstopping of om een defect, door de inspectie wordt snel achterhaald wat het probleem is. Zodra het probleem gevonden is, zal de vakman een plan van aanpak opstellen. Dit plan van aanpak laat je zien wat er mis is en wat er moet gebeuren om het te verhelpen.

De vakman aan het werk

Zodra je akkoord geeft aan de vakman, zal hij aan de slag gaan om je probleem te verhelpen. In het geval van een verstopping is het probleem vaak snel verholpen. Met de juiste materialen is een verstopping geen probleem. Voor de zekerheid wordt na het ontstoppen de leiding goed doorgespoeld zodat er geen resten achter blijven en daarna kun je je leven weer oppakken! In het geval van schade aan je riool zal het helaas niet zo makkelijk gaan. De vakman zal eerst de schade moeten beoordelen om te weten wat er dient te gebeuren. Het vervangen van een deel van de riolering kan een flinke uitdaging zijn als het probleem op een slecht te bereiken plek zit. Ook hiervoor stelt de vakman een plan van aanpak op waardoor je niet voor verrassingen komt te staan.

Probleem opgelost

De vakman gaat niet weg voordat je probleem vakkundig verholpen is. Daarnaast zal hij je ook tips geven hoe je je riool schoon kunt houden. Vaak komt een verstopping doordat er verkeerde dingen in de riolering terechtkomen. Probeer daarom te voorkomen dat er haren, etensresten en zaken zoals maandverband in je riool terecht komen!