Met LED inbouwspots van Watt naar Lumen


Omdat we vanaf 2018 veel meer LED verlichting zien, zullen we ook de term lumen vaker voorbij zien komen. Lumen is een manier om de lichtsterkte uit te drukken. LED verlichting komt in veel verschillende lichtsterkte voor en het aantal Lumen is een hele belangrijke statistiek. Bedrijfshal verlichting, werkplaatsverlichting en terreinverlichting zal ieder een andere hoeveelheid verlichting nodig hebben.

Wanneer kan ik overstappen op led verlichting?

Je kunt direct je verlichting laten vervangen voor LED inbouwspots. Door de Led inbouwspots creëer je een warme sfeer. Maar je kunt er ook voor kiezen om je huidige armaturen op te branden en daarna over te stappen op LED inbouwspots. Vaak betaal je minder per LED inbouwspot als je er meerdere tegelijk koopt.

Led inbouwspots zijn de toekomst

Industriële LED verlichting is de toekomst. In 2010 was het marktaandeel maar slechts 5%, dit zal naar schatting in 2020 op 45% liggen. Door een paar nieuwe regels in de EU zal dit proces nog eens versnellen. Vanaf 2018 wil de EU de lampen zonder energielabel A of B in de ban doen. Dit zou betekenen dat sommige gloeilampen en halogeenlampen vanaf 2018 niet meer in de winkel te koop zijn. De gedachte hierachter is dat er op dit moment te veel energie wordt verbruikt. Volgens berekeningen zal het verdwijnen van de gloeilamp in 2020 een energiebesparing van 44 miljard kWh opleveren. Tevens zal er 15 miljard kilo minder CO2 uitgestoten worden.

Van Watt naar Lumen
Van Watt naar Lumen

Waarom worden LED inbouwspots minder warm dan gloeilampen?

De reden dat LED inbouwspots minder warm worden dan traditionele lampen kunnen we uitleggen door simpele natuurkunde. LED inbouwspots zijn namelijk veel efficiënter in het gebruik van stroom. Gloeilampen hebben ongeveer een efficiëntie van 10%. Dat betekent dat voor elke watt die naar verlichting gaat, er 9 watt omgezet wordt naar hitte. Daarom worden gloeilampen zo heet (en heten ze ook gloeilampen). Led verlichting heeft ongeveer een tegenovergestelde efficiëntie.