Huis bezichtigen? Zo doe je dat!

woning bezichtigen

Ben jij opzoek naar jouw droomwoning, maar heb je geen idee waar je moet beginnen en waar je nou precies op moet letten? Je hebt vast online al foto’s bekeken van de woning en je bent helemaal verliefd op het paleisje. Maar waar moet je nou precies op letten als je een woning gaat bezichtigen? Een bezichtiging van een woning is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is lastig te zien of alle details en kleinigheden aan een huis (nog) goed zijn. Wij hebben voor jou de juiste tips bij bezichtigen woning op een rijtje gezet zodat jij met de goede voorbereiding op huizenjacht kunt gaan.

1. Wees kritisch 
Omdat het soms erg lastig kan zijn om te zien in welke staat de woning verkeerd is het verstandig iemand mee te nemen die er daadwerkelijk verstand van heeft. Waarschijnlijk wil je het liefst een persoon mee nemen die je goed kent en die dicht bij je staat. Toch is het beter om een professioneel mee te nemen die de staat van het huis direct kan bepalen. Dit bespaard op den duur misschien een hoop ellende. Een ander belangrijk punt is dat je zelf ook veel vragen moet stellen. Vind jij die boom in de achtertuin storend? Dan moet je wel weten of je die eventueel weg kunt halen. Door dat je dit soort vragen stelt kom je er achter wat de gebreken zijn van de woning. Op deze manier heb je later geen extra kosten. Laat je absoluut niet opjagen door de verkoper maar neem vooral je tijd. Je bent tenslotte de woning aan het bekijken die je misschien wel wilt kopen.

Kijken naar een woning
Wees kritisch wanneer je naar een woning gaat kijken.

2. De omgeving 
Zie jij jezelf hier al wonen? De omgeving van, misschien wel, jouw toekomstige woning is zeer belangrijk. Hoe is de buurt en ziet de buitenkant van het huis er ook nog goed uit? Soms besteed je alleen aandacht aan de binnenkant van het huis en vergeet je eigenlijk dat de buitenkant net zo belangrijk is. Zijn de kozijnen aan de buitenkant allemaal nog wel intact en hoe zit het met de tuin? Dit zijn allemaal belangrijke punten die je absoluut niet mag overslaan. De buurt is vaak ook een belangrijk punt, wil je misschien in de toekomst kinderen of heb je die al? Dan wil je natuurlijk wel weten of de buurt kindvriendelijk is. Zit er in de buurt van de woning een school of een kinderopvang? Een rondje lopen door de buurt is helemaal nog niet zo’n gek idee al is het alleen maar om te kijken hoe het er uitziet en wat er in de buurt te vinden is.

3. Wenslijst 
Als jij aan een nieuwe woning denkt heb je vast al een hele lijst met wensen in je hoofd waaraan je nieuwe woning moet voldoen. Maak daarom voor jezelf een wensenlijstje met de belangrijkste punten en loop deze na. Denk hierbij aan de volgende punten; wil jij een houtkachel, zijn er wel genoeg slaapkamers, is er een ruime badkamer en is er ook genoeg opslagruimte zoals een kelder? Vink voor jou de belangrijkste punten af en overweeg de plus tegen over de min punten. Dit is de ideale manier om er achter te komen of het jouw droomwoning is ja of nee.

4. Twijfels 
Heb jij toch twijfels over de woning en of het wel of niet bij je past? Neem twijfels altijd serieus. Zolang jij geen goed gevoel hebt bij het kopen van de woning moet je misschien in overweging nemen het niet te doen. Zodra jij eenmaal de sleutel in handen hebt is het niet eenvoudig alles weer terug te draaien. Daarom is een tweede bezichtiging vaak niet eens zo’n gek idee, het is eigenlijk zeer verstandig! Op deze manier kan je al je twijfels nog eens na gaan en alle vragen die je nog hebt aan de makelaar of verkoper vragen. Ben jij er uiteindelijk helemaal van overtuigd en kun je alleen nog maar dromen over je toekomstige woning. Dan kan je eindelijk de knoop doorhakken en beginnen met de onderhandeling.