Kiezen voor graszaden of graszoden?

gras

Een nieuw gazon aanleggen? Heb je geduld? Kies dan voor het zaaien van het gazon met graszaad. Wil je gelijk een mooi resultaat? Dan kun je het beste graszoden laten leggen. Beide opties hebben zijn voor- en nadelen. In dit artikel informeren wij over het zaaien van het gazon en het leggen van graszoden. Welke optie is het beste voor jou en wanneer kun je het beste aan de slag gaan? Je leest het in dit artikel.

De prijs en de tijd

Zaaien is bij uitstek de meest voordelige optie. Graszaden zijn relatief goedkoop, zeker in verhouding tot graszoden. Graszoden kunnen, afhankelijk de oppervlakte van het gazon, een dure investering zijn. Een groot voordeel van graszoden is dat deze vrijwel het hele jaar gelegd kunnen worden. Alleen wanneer het vriest of wanneer het boven de dertig graden is, wordt het afgeraden om graszoden te leggen. Gras zaaien kan vanaf de lente tot de herfst, grofweg van mei tot augustus.

Graszoden of graszaden
Kies jij voor graszoden of graszaden?

Sier- of speelgazon

Er zijn verschillende grassoorten mogelijk, zowel bij zoden als bij zaden. Afhankelijk van het soort gazon is het aan te raden om het soort gras te kiezen. Voor een speelgazon is bijvoorbeeld sterker gras nodig. Op deze manier voorkom je dat door veel buiten spelen het gras snel door gaat. Voor een siergazon is een minder sterk grassoort nodig.
Zorg dat je voor de aanleg van de zoden of voor het zaaien de grond even goed omploegt en egaliseert. Zeker bij de aanleg van graszoden is het egaliseren van de bodem van groot belang. Op deze manier krijg je een evenwichtig gazon zonder hobbels of gaten. Met een rol of plank de bodem goed plat maken voordat de zoden gelegd worden.
Bij het zaaien van graszaad is een egale ondergrond ook erg belangrijk. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met vogels. Zorg dat de vogels er niet vandoor gaan met jouw graszaden en de zaadjes wegpikken. Eenvoudige constructies kunnen gemaakt worden om als vogelverschrikker te dienen. Span een draad over het gazon met stukjes van een plastic tas. Met een beetje wind voorkom je zo dat de vogels jouw zaad uit de grond pikken.

Verzorging van het gazon

Zowel bij graszoden als zaden is de verzorging na de aanleg erg belangrijk. Zorg ervoor dat de grond niet te droog wordt en het gazon uitdroogt en geef het gras de eerste paar dagen flink water. Wees daarna zuinig met water geven, wanneer je het gazon te veel water geeft kan dit negatieve gevolgen hebben. Gebruik mest voor een optimale groei van het gazon. Bij tuinwinkels zijn verschillende soorten mest beschikbaar voor gras en graszoden. Het is belangrijk om dit gelijk te doen zodat de graszoden en het gezaaide gras optimaal kunnen groeien. Wanneer het gras goed groeit, kan na vier weken vaak al voor het eerst gemaaid worden.

Bron: https://www.tuinengras.nl