Herkennen buxusmot en buxusrups

buxusmot herkennen

U had een prachtige, gezond ogende buxushaag. Maar plotseling ziet het er verdord, bruin en droog uit. De haag begint zelfs zijn blad te verliezen. Extra water geven, snoeien: wat u ook probeert, de buxus blijft er heel ongezond uit zien. Er bestaat een grote kans dat de buxushaag is aangevreten door de buxusmot of buxusrups. Kwam dit in het verleden alleen maar voor in de verre oosterse landen, sinds een jaar of tien hebben de buxusmot en buxusrups ook in ons land zijn intrede gedaan. Om zeker te weten dat dit de oorzaak is van uw treurig ogende buxushaag moet u aanvreting door de buxusmot en buxusrups wel als zodanig herkennen.

Een ware plaag

De buxusrups is het eitje van een buxusmot, een zogenaamde larve. De mot kent maar een kort leven: gemiddeld ruim een week. Maar die levenstijd wordt nuttig besteed want het legt wel zo’n 800 eitjes. De rupsjes die uit de eitjes ontstaan zijn in het begin van hun levensfase herkenbaar aan de gele kleur met bruine strepen. Daarna krijgen ze een groen lijfje met een zwarte kop. Ze doen zich tegoed aan de buxusplanten waarna ze een pop worden. De buxusmot is in de zomer, de maanden augustus en september, het meeste waar te nemen. Vijanden kennen ze niet echt, behalve de vogels. Na de ontpopping verandert de buxusrups in een mot, die ook geniet van de overheerlijke buxus. Wanneer u ze op tijd herkent is de buxusmot en de rups nog te bestrijden maar met het blote oog zijn ze vaak moeilijk waar te nemen.

buxusrups bestrijden
Wil je buxusrups herkennen en bestrijden?

Buxusrups en buxusmot bestrijden

Hebt u een vermoeden dat er zich buxusmotten- of rupsen op de buxusplanten aanwezig zijn? Schud de buxushaag dan goed heen en weer zodat de meesten eraf vallen en voer ze af, knip bladeren met eitjes af of verwijder ze handmatig. Aaltjes plaatsen op de buxus of het bestuiven met lavameel is ook een effectieve manier om de buxusmot of de buxusrups te bestrijden. Dit alles is natuurlijk wel een tijdrovend en kostbaar karwei. Ziet u dit niet zitten? Dan wordt het misschien tijd om over buxusvervangers na te denken die nagenoeg resistent zijn tegen aantasting door de buxusmot- en rups.