De Portugese laurier struik de ideale wintervaste plant

laurier struik

De Portugese laurier struik wint de laatste jaren enorm aan populariteit. Niet zo verwonderlijk want het is een oersterke, winterharde plant die bij ieder tuinontwerp past. Vaak wordt de Portugese laurier struik gebruikt om er een haag mee te creëren die beschutting en inkijk biedt. De Portugese laurier kan namelijk een grote hoogte bereiken waarbij 5 meter het maximale is. Hiermee weet u dus zeker dat er niemand meer over uw haag kan meegluren om te kijken wat u op uw eigen grond aan het doen bent. En het mooie is, zelfs tijdens de wintermaanden behoudt de Portugese laurierstruik zijn blad. De bladeren zijn middel- tot donkergroen en voelen wat leerachtig aan. In de breedte groeit het zo’n 1 tot 2 meter. 

Jaarlijks snoeien van de Portugese laurier struik noodzakelijk

De Portugese laurier struik kent, ondanks dat het grote hoogtes kan bereiken, een gemiddelde groei van 20 tot 35 centimeter per jaar. Toch is het belangrijk om het jaarlijks te snoeien. Dit is uiteindelijk beter voor de groei maar heeft ook een andere reden. Wanneer de jaarlijkse snoeibeurt namelijk over wordt geslagen vormen er zich dikke takken. Deze zijn niet meer met de snoeischaar te bewerken maar kunnen alleen nog met een zaag verwijderd worden. Om uzelf dus veel extra werk en spierkracht te besparen kunt u dus beter ieder jaar de Japanse laurier struik snoeien. De beste periode om dit te doen is aan het eind van de zomer, in de maanden augustus/september. Let er tijdens het snoeien op dat u niet het blad raakt. Hierdoor verdroogt het blad en krijgt het een bruin randje.

laurierkers
De Portugese Laurierkers struik

Aanplanten Portugese laurier struik

De Portugese laurier struik is op iedere grondsoort aan te planten. Om het een goede start te geven kunt u aan de uitgegraven grond wat compost of aanplantaarde toevoegen. Waar u de Portugese laurier struik trouwens aanplant qua standplaats maakt niet uit. Het gedijt zowel in de volle zon als ook in de schaduw erg goed. In de periode na het aanplanten en tijdens een warme periode kunt u de Portugese laurier met enige regelmaat water geven. Zo wordt uitdroging voorkomen.