Gezondheidsrisico’s van vochtige muren in je huis

vochtige muren

Vochtige muren zijn heel vervelend. Je ziet ineens vochtplekken op de muren of er ontstaan schimmels in de hoeken. Het kan ook zijn dat de muurafwerking los laat. Niet alleen de constructie van je huis wordt door vocht beschadigd, het kan ook slecht zijn voor je gezondheid. Vochtplekken en optrekkend vocht brengen verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Helaas zie je de vochtplekken vaak pas te laat, het vocht is al jaren in huis. Vocht kan ademhalingsproblemen en allergieën veroorzaken. Het kan leiden tot reuma en het immuunsysteem kan worden aangetast waardoor je last krijgt van infecties. Dit zijn tekenen van vocht achter de muren.

Allergische reacties

Je reageert natuurlijk niet allergisch op het vocht zelf, de allergische reacties worden veroorzaakt door de bijkomstigheden van vocht. Je kunt last hebben van huisstofmijt, schimmels en bouwmaterialen die afbreken door de vochtplekken. Zilvervlies visjes komen ook op vochtige plekken af, ook deze beestjes kunnen allergische reacties veroorzaken. Heb je ineens veel last van neusverkoudheden, een jeukende neus of een heftige hoest? Dan kan dit zomaar de oorzaak zijn van je gezondheidsproblemen.

Chronische Rhinitis

Chronische Rhinitis is de chronische vorm van hooikoorts. Deze chronische vorm wordt niet veroorzaakt door pollen maar door een slecht geïsoleerde en geventileerde omgeving. Een te vochtige omgeving is dus een grote veroorzaker, zeker als er schimmels en huisstofmijt bij komen kijken. De chronische allergie is te herkennen aan hoestbuien, vermoeidheid, irritaties in de ogen en hoofdpijn.

Verminderd immuunsysteem

Al de bijkomstigheden van vochtplekken in huis kunnen een slechte invloed hebben op het immuunsysteem. Je hebt meer last van infecties, ontstekingen en je voelt je vaker ziek. Het probleem wordt steeds groter en je komt er niet zomaar vanaf, tenzij je de oorzaak aanpakt. Een andere bijkomstigheid is eczeem. Een van de ontstekingen die op de huis tevoorschijn kan komen. Als je last hebt van eczeem moet de luchtvochtigheid in de leefomgeving goed zijn, anders krijg je er veel meer last van.