Dit zijn de voordelen van vloerverwarming

Thermostaat

Vloerverwarming is vandaag de dag een enorm populaire manier van verwarmen, want er gaat niets boven heerlijke warme voeten hebben tijdens de koude winterdagen in Nederland. Het kan zelfs dienen als hoofdverwarming, indien je huis goed is geïsoleerd. Als je vloerverwarming overweegt, kun je kiezen voor krimpnetten of voor vloerverwarming infrezen. Deze laatste optie is het beste wanneer je al een dekvloer in je huis hebt liggen. Vloerverwarming is niet alleen een keuze van luxe, maar kan ook een bewuste innovatie zijn om je huis energiezuiniger te maken. Lees hieronder verder wat de voordelen van vloerverwarming zijn en hoe het werkt.

Energie besparen met vloerverwarming

Ben je op zoek naar een manier om energie te besparen in huis? Vloerverwarming frezen kan wel eens een heel goede optie zijn, want een ruimte verwarmen vanaf de vloer is een efficiënte manier van verwarmen. De verwarming hoeft namelijk niet zo hoog in temperaturen te worden zoals radiatoren bijvoorbeeld, want al met een temperatuur van 29 graden Celsius of zelfs minder kan een vloerverwarmingssysteem goed draaien. Dit is grotendeels natuurlijk ook afhankelijk van het soort vloer dat je hebt, maar in principe kan vloerverwarming dus zorgen voor een lagere energierekening. Dit komt ook doordat vloerverwarming de hele ruimte bereikt, waarbij radiatoren allereerst de lucht in de omgeving opwarmen.

De luchtkwaliteit in huis

Vloerverwarming heeft als groot voordeel dat de luchtkwaliteit in huis enorm toeneemt. Je verliest geen zuurstof met vloerverwarming, wat een houtkachel bijvoorbeeld wel als effect heeft. De lucht in huis blijft dus heerlijk fris en rijk aan zuurstof, maar niet alleen doordat er geen zuurstof wordt verbrand. In een huis met vloerverwarming ontstaat namelijk ook minder snel stof. Dit komt, omdat radiatoren een thermische circulatie van lucht genereren, die zowel opstijgt als dat die weer naar beneden terugkeert. Deze daling van lucht gebeurt met cirkelende bewegingen, waarbij veel stof vrijkomt en op de vloer terechtkomt. Vloerverwarming is dus ideaal voor huishoudens waarbij één of meerdere familieleden last hebben van allergieën voor stof, of last hebben van astma.

Vloerverwarming heeft veel voordelen
Vloerverwarming heeft veel voordelen

Simpel en snel geïnstalleerd

Het voordeel van vloerverwarmen infrezen is natuurlijk dat de bestaande vloer er niet uit hoeft. Dit bespaart veel tijd en gedoe, plus je verliest niet aan ruimte door eventuele extra opbouwhoogte. De installatie gebeurt snel, binnen één dag, waardoor je direct kunt genieten van je nieuwe verwarming. Als je geen dekvloer in huis hebt of de dekvloer is niet dik genoeg, moet je kiezen voor vloerverwarming op krimpnetten. In dit geval zal de installatietijd een stuk langer zijn, en moet je ongeveer met een week rekening houden. Vloerverwarming biedt dus de meeste voordelen aan een huis waarin al een goede dekvloer ligt.

Vloerverwarming bespaart ruimte

Een bijkomend voordeel van vloerverwarming is dat je veel ruimte kunt besparen. Traditionele radiatoren nemen namelijk aardig wat ruimte in, en ook al staan ze misschien niet in de weg, je ziet ze wel. Vloerverwarming is als het ware onzichtbaar, waardoor je huiskamer ruimtelijker en strakker oogt. De extra ruimte kun je gebruiken voor opbergkasten of juist een mooi decoratiestuk bijvoorbeeld. Heb jij al vloerverwarming in huis?