Dit soort meubels zorgen voor sfeer in jouw huis

Interieur

Door de inrichting persoonlijk en informeel te maken, kun je een sfeervolle uitstraling creëren in huis. Een interieur met strakke lijnen, zwarte en witte tinten en standaard meubels zal bijvoorbeeld niet veel sfeer hebben, terwijl een huis dat een weerspiegeling is van jouw persoonlijkheid dit wel zal hebben. Verlichting speelt hierbij een belangrijke rol, met name warm licht, maar ook het soort meubels dat je kiest kan veel bijdragen aan de sfeer. Een mooie vitrinekast waarin je persoonlijke spullen kunt tentoonstellen kan ook een geweldige manier zijn om persoonlijkheid aan een ruimte toe te voegen. Hoewel een open kast geen rommel kan verbergen, biedt het wel de kans om sfeer en persoonlijkheid aan de ruimte toe te voegen. Hieronder vind je nog meer inspirerende meubels waarmee je sfeer in huis kunt creëren.

De vormen in huis

Strakke, rechte lijnen ogen in het algemeen minder sfeervol dan ronde vormen. De vormen van je meubels hebben dus effect op het gevoel dat je krijgt wanneer je een kamer binnenkomt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om die rechthoekige eettafel te vervangen voor een model met rondingen. Ronde eettafels zijn heel stijlvol, maar bovenal geven ze een gezellig gevoel aan de mensen die aanschuiven. Je kunt elkaar namelijk allemaal aankijken aan een ronde tafel, in tegenstelling tot een standaard tafel, wat meer sfeer geeft. Andere meubels waarbij vormen belangrijk zijn, zijn bijvoorbeeld de zitmeubels.

De kleuren van meubels

Hoewel het wellicht voor de hand ligt, spelen kleuren een cruciale rol bij het creëren van een sfeervolle thuisomgeving. Meubels met warme kleuren hebben bijvoorbeeld de eigenschap om een huis gezelliger te maken. Terwijl een witte kast er misschien stijlvol en netjes uitziet, straalt een kastanjebruine kast bijvoorbeeld warmte uit. Over het algemeen voelen mensen zich meer op hun gemak in een woonkamer met warme kleuren, zoals kastanjebruin, roodtinten en andere aardse kleuren. Je kunt ook kiezen voor minder warme kleuren, zoals blauwe of groene tinten. Een andere manier om sfeer toe te voegen is om een accentkleur te kiezen die contrasteert met de hoofdkleur van de ruimte.

Mooie meubels in huis
Mooie meubels in huis

Welke materialen kies je?

Het materiaal waarvan een meubel gemaakt is, heeft een grote invloed op de uitstraling van het stuk. Hoewel de keuze van het materiaal uiteraard subjectief is, kan het bewust selecteren van het juiste materiaal veel sfeer toevoegen aan een huis. Meubels die gemaakt zijn van hardhoutsoorten, bijvoorbeeld, geven een warm en gezellig gevoel in vergelijking met kunststof meubels. Over het algemeen geldt dat hoe natuurlijker het materiaal is, hoe meer sfeer een meubelstuk aan een ruimte kan toevoegen. Andere natuurlijke materialen die gebruikt worden om meubels te maken zijn onder andere bamboe en rotan.

Sfeer is persoonlijk

Onthoud dat sfeer in huis iets persoonlijks is. Hoewel er natuurlijk richtlijnen zijn om met een dressoir een bepaalde sfeer te creëren, is het uiteindelijk jouw persoonlijke smaak die bepaalt hoe jij je voelt bij je interieur. Een handige tip is om een verzameling te starten van afbeeldingen van meubels waarbij jij een sfeervol gevoel krijgt. Op deze manier kun je inspiratie opdoen voor je eigen inrichting en ervoor zorgen dat het perfect bij jouw persoonlijke stijl past.