Zelf je stroom regelen in huis? Denk hier aan

Lichtschakelaar

Staat er een verbouwing op de planning en moet er nieuwe elektriciteit aangelegd worden? Als je verstand hebt van stroomvoorzieningen, kun je ervoor kiezen om zelf de stroom in huis te regelen. Als je zelf elektriciteit wilt aanleggen, is het wel belangrijk om te weten wat er allemaal komt kijken bij het installeren van een groepenkast. Een groepenkast is het hart van de elektrische installatie in huis en zorgt ervoor dat de stroom veilig verdeeld wordt over de verschillende groepen. Wanneer je een nieuwe groep wilt aanleggen, heb je wel bepaalde kennis nodig van de componenten van de groepenkast. In sommige gevallen heb je bijvoorbeeld een extra aardlekschakelaar nodig en moet je deze kunnen installeren. Elektriciteit aanleggen, bijvoorbeeld in een nieuwe kamer, hoeft verder helemaal niet zo moeilijk te zijn, zolang je maar wel aan een paar dingen denkt. Met onderstaande tips leer je er meer over!

Maak een schema

Wanneer je aan de slag gaat met het aanleggen van elektriciteit, is het van groot belang om een goed en helder schema te tekenen. Dit ontwerp laat zien hoe je de stroom door de ruimte wilt laten lopen en waar de stopcontacten, schakelaars en elektriciteitsleidingen geplaatst zullen worden. Een overzichtelijk schema is essentieel voor een veilige en efficiƫnte installatie. Het is belangrijk dat het schema goed leesbaar is en dat de verschillende draden een eigen kleur hebben, zoals bruin voor stroom aanvoerdraad en fasedraad, en blauw voor stroom afvoerdraad.

 

Een volledig schema is ook van belang, omdat je niet zomaar later nog een extra draad door een leiding kunt trekken. Daarom moet je bij het ontwerpen van het schema al rekening houden met toekomstige uitbreidingen, bijvoorbeeld als je later nog extra apparatuur of verlichting wilt aansluiten.

Diverse lichtschakelaars
Diverse lichtschakelaars

Een elektriciteitskeuring

Wanneer je aanpassingen of uitbreidingen maakt aan je elektrische installatie, is het van groot belang om deze te laten keuren door een erkende controleur van het Ministerie van Energie. Niet alleen omwille van verzekeringsdoeleinden, maar ook omdat het wettelijk verplicht is in Nederland. Zonder keuring loop je niet alleen het risico op problemen met de verzekering, maar ook op boetes en aansprakelijkheid bij ongelukken. Bij een keuring moet je een elektrisch dossier kunnen voorleggen, dat een samenvatting geeft van de gehele elektrische installatie. Het is dus van groot belang om nauwkeurig te werk te gaan en alles netjes bij te houden op papier, bijvoorbeeld door het tekenen van een goed schema. Zo ben je niet alleen wettelijk in orde, maar zorg je ook voor een veilige en betrouwbare installatie in huis.