De perfecte verlichting voor je tuin


Bij het ontwerpen van een tuin wordt vaak de verlichting vergeten. Veel mensen denken dat het overbodig is of willen dit pas later realiseren. Dit is erg zonde, want een juist verlichte tuin doet erg veel. Naast de sfeer die het geeft kan het ook erg functioneel zijn. Dit geldt vooral als je meerdere onderdelen in je tuin hebt verwerkt, zoals looppaden, een veranda en een tuinhuis bijvoorbeeld. Voor elk onderdeel in je tuin zijn er ook andere lampen beschikbaar.

Sfeer en functionele verlichting vind de balans

Met de vele soorten buitenverlichting zie je soms door de bomen het bos niet meer. Het is daarom verstandig om voor het uitzoeken van nieuwe buitenverlichting te schetsen wat je precies wilt gaan verlichten en waarom. Maak een eenvoudige schets op papier van je tuin en teken waar nodig de verlichting in. Hierna kun je de ingetekende verlichting onderverdelen in functioneel en sfeerverlichting. Zo zijn de lampen bij een looppad functioneel en de spots aan je schutting bedoeld voor de sfeer. Zodra je weet welke lampen je waar wilt gaan gebruiken is het uitzoeken een stuk makkelijker geworden. 

tuinverlichting aanschaffen

Toekomstproof met smart lampen

Al onze verlichting wordt steeds smarter, zo ook onze outdoor verlichting. Door te investeren in de toekomst weet je zeker dat je verlichting nog jaren mee kan. De trend van de laatste jaren is het bedienen van onze lampen door middel van onze smartphone en slimme gadgets. Dit kan ook met buitenverlichting. Philips hue heeft bijvoorbeeld ook buitenverlichting wat je eenvoudig kunt installeren. De Philips hue buitenverlichting is verkrijgbaar in verschillende type lampen. Naast dat de smart verlichting van hue mooi is en beschikt over diverse kleuren is het ook te combineren met de lampen in huis. Zo bedien je eenvoudig al je verlichting met een en dezelfde app op je smartphone of natuurlijk met een smarthome assistant.  

Gebruik accessoires en sensoren

Naast dat verlichting in de tuin erg belangrijk is is het ook verstandig om gebruik te maken van accessoires en sensoren. Hiermee kun je veel processen automatiseren en schakel je de verlichting alleen in wanneer dit noodzakelijk is. Ook als je bestaande buitenverlichting wilt optimaliseren is het verstandig om sensoren te plaatsen. Niet alleen wordt het gemak verhoogt, maar ook zullen de energiekosten gaan dalen.