De houtkachel onderhouden: zo doe je dat

Kachel

Als jij wilt dat de haard goed zijn werk blijft doen, is het regelmatig onderhouden van de houtkachel ontzettend belangrijk. Het is zelfs zo dat wanneer je geen onderhoud pleegt, de lucht om jou heen ongezond wordt en de houtkachel niet meer efficiënt zal werken. Wil jij een houtkachel kopen of heb jij thuis al een houtkachel staan, en ben je benieuwd hoe je deze kunt onderhouden? Dan is dit artikel echt iets voor jou.  

Schakel een professional in

Het is allereerst belangrijk om de schoorsteen te laten vegen door een professional. Door dit 1 tot 2 keer per jaar te doen, wordt de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk minder. Stook jij bijna iedere dag? Dan wordt het aangeraden om meer dan 1 keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Daarnaast gaan ook verzekeringen er van uit dat jij regelmatig de schoorsteen controleert en laat onderhouden. Als je dit niet laat doen, kan het veel problemen opleveren bij de afhandeling van eventuele schade.

Maak het glas schoon

Wanneer de houtkachel brandt, kan roetaanslag op de ruit komen. Het advies is dan ook om de ruit na iedere stookbeurt schoon te maken. Controleer allereerst goed of de kachel is afgekoeld. Vervolgens reinig je de ruit met een zachte doek, papier of een spons. Je kunt hiervoor het beste glasreinigingsmiddel gebruiken. Let op dat er geen resten van schoonmaakmiddel achterblijven, omdat de mogelijkheid bestaat dat deze resten in het glas gaan branden.

Verwijder de assen

Maak om de twee weken de verbrandingskamer asvrij. Doe dit vooral niet met een normale stofzuiger, maar maak gebruik van een aszuiger. Deze heeft een betere filter tegen fijnstof en is bestand tegen stofdeeltjes die nog niet afgekoeld zijn. Laat de assen voor de zekerheid altijd een nachtje buiten staan voordat je ze weggooit. Gebruik nooit water, wat dat kan roest veroorzaken. Ook chemische reinigingsmiddelen kun je beter achterwege laten!

Controleer het deurtje

Het kan na een tijdje best voorkomen dat het dichtingskoord van het deurtje van de houtkachel gaat slijten. Smeer de scharnieren van de deurtjes dus goed in. Door dit jaarlijks te doen blijven de deurtjes goed openen en sluiten. Merk je dat het dichtingskoord tekenen van slijtage vertoont? Vervang deze dan meteen! 

Houtkachel
Houtkachel in de woning.

Bekijk de platen

Tegen de binnenwanden van uw houtkachel zitten platen, ook wel  vermiculietplaten genoemd. Dit zijn isolerende, hittebestendige platen en zijn gevoelig aan het vocht in en de druk van het brandende hout. Beginnen deze platen na verloop van tijd af te brokkelen, dan is het tijd om ze te vervangen.