Waarom is gevelreiniging belangrijk?

gevel na reiniging

Het is uitermate belangrijk om regelmatig aan gevelreiniging te doen. Het komt de staat van je pand namelijk ten goede. Aanslag op de gevel is een voorbode voor meer schade en dus is het zaak op tijd in actie te komen. Soms kun je dat prima zelf, soms is het inhuren van een specialist noodzakelijk. Dat is het zeker als gevelreiniging plaats moet vinden met chemische middelen. Dan namelijk moet je voldoen aan allerlei regels en zorgen voor een goede afvoer van de chemische middelen. En laat dat maar aan de vakman over.

Gevelreiniging voor een betere uitstraling van je woning

De gevel is je visitekaartje. Het is het eerste wat bezoekers zien en dus wil je dat de gevel schoon en fris is. De gevel heeft echter nogal wat vijanden. Wat dacht je van algen bijvoorbeeld, je weet wel de groene aanslag. Met stoomreinigen kun je de algen al snel verwijderen. Omdat algen snel terugkomen is het verstandig een algen dodend middel na de gevelreiniging te gebruiken.

gevel laten reinigen
Schone gevel na reiniging

Achterliggende vochtproblemen

Mos is eveneens groene vervuiling op de gevel. Je vindt het vooral in de voegen en zelfs in de stenen. Ook nu is stoomreinigen voldoende en ook nu kies je bij voorkeur voor een mosdodend middel. Anders keert ook mos snel terug op je gevel. Minder bekend is de witte aanslag op de gevel die nopen tot gevelreiniging. Witte aanslag duidt op kalkaanslag en op de aanwezigheid van zout en salpeter. Vaak zijn achterliggende vochtproblemen de oorzaak van deze aanslag. Deze aanslag dient chemisch verwijderd te worden. En wacht daar nooit te lang mee voor de aanslag meer schade aan je huis aanricht.

Grijze aanslag? Dan is vaak sprake van metaal-oxidatie

Ook grijze aanslag is een bekend fenomeen op huizen. Vaak is er dan een chemisch proces gaande dat metaal-oxidatie heet. Je ziet deze aanslag vaak op vochtige plaatsen. Stralen is een manier om af te rekenen met deze vervuiling op je gevel. Als we kijken naar de verschillende steensoorten dan zien we dat betonnen stenen wat betreft gevelreiniging het best met stoomreinigen gereinigd worden. Kalkzandstenen zijn wat poreus en daardoor snel vies. Het is zaak dergelijke stenen eens per tien jaar te impregneren. Stoomreinigen is voldoende als je de aanslag weg wilt nemen. Heb je een rode baksteen? Dan heb je een steen die snel vuil wordt van uitlaatgassen. Chemisch reinigen is dan de beste optie. 

Een kans voor het maken van een goede eerste indruk

Lichtgele stenen smeken om een nevelstraaltechniek als je de gevel echt schoon wilt hebben, terwijl stucwerk een meer milde manier van reinigen vraagt. Heet water en een mild reinigingsmiddel is daarvoor zelfs al afdoende. Als het om stoomreinigen gaat dan kun je vaak prima zelf het werk doen, mits je beschikt over een hogedrukreiniger. Laat alles waar chemische middelen noodzakelijk voor zijn vooral aan de professional over. Zorg in elk geval altijd dat de gevel schoon is. De kans om een verpletterende eerste indruk te maken, die krijg je slechts een keer. Schoonhouden die gevel dus en doe frequent aan gevelreiniging.