Valkuilen en tips bij het kopen van een huis

Woning kopen

Een nieuw huis kopen is altijd spannend. Je gaat wonen in een nieuwe leefomgeving en het dagelijks leven ziet er net weer iets anders uit. Voor je gevoel heb je snel je droomhuis gevonden, maar er zijn veel valkuilen bij het kopen van een nieuwe woning. In dit blog bespreken we de grootste valkuilen en geven we je tips waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe woning.

1. Bezichtig overdag

Het is zeer aan te raden om overdag een bezichtiging te plannen om zo met daglicht een goede eerste indruk te krijgen van de woning. Overdag vallen ook de minpunten van een huis op, zoals bijvoorbeeld scheurtjes en schimmel plekken. Daarnaast is het ook erg belangrijk om tijdens de bezichtiging je niet te veel af te laten leiden door de makelaar. Kijk zelf goed rond en wellicht kom je zelf ook bepaalde dingen tegen waar de makelaar je niet over verteld heeft, dit zal niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt.

2. Niet vaak genoeg kijken

Over het algemeen is het zeer verstandig om meerdere keren een bezichtiging te gaan doen. Wanneer je vaker een huis bekijkt zullen je steeds andere dingen gaan opvallen, zowel positieve als negatieve dingen. Een eerste bezichtiging geeft je simpelweg geen compleet beeld van de woning, plan daarom altijd meerdere bezichtigingen in.

3. Maak een checklist

Voordat je een huis gaat bezichtigen is het verstandig om een lijstje te maken met alle eisen van jouw ideale droomhuis. Op deze manier hoef je geen tijd en moeite te steken in woningen die toch al niet aan alle eisen voldoen. Neem het lijstje ook altijd voor de zekerheid mee bij een woningbezichtiging zodat je altijd weet waar je op moet letten.

4. Scan de omgeving

Hoewel het huis mogelijk aan alle eisen voldoet is het altijd belangrijk om ook de omgeving te bekijken. Hoe is de buurt, zijn er dichtbij winkels en is er een school in de buurt voor kinderen? Allemaal punten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe woning. Want een goede sfeer in de omgeving is de basis van fijn wonen.

Woning
Het kopen van een woning.

5. Maak foto’s

Paar dagen na een bezichtiging is je geheugen mogelijk niet meer zo sterk, daarom kun je beter foto’s maken om deze er makkelijk bij te pakken. Mogelijk zie je zelfs nieuwe dingen die je voorheen niet waren opgevallen, dan is het altijd handig wanneer je nog foto’s in bezit hebt.