Slimme meters hebben de toekomst


De slimme meter: een nieuwe generatie meettechnieken omtrent het meten van je stroom- en gasverbruik dient zich aan. Deze zogeheten slimme meters gaan uiteindelijk de traditionele, analoge meters vervangen. De slimme meter is namelijk digitaal en registreert zelf je energieverbruik. Deze worden vervolgens automatisch doorgestuurd naar je energieleverancier. 

Energiebesparings apps

De komende jaren worden alle Nederlandse huishoudens voorzien van een slimme meter, deze worden tot en met 2020 door je netbeheerder aangeboden. Het doel van het plaatsen van de slimme meters is het uiteindelijk slimmer en efficiënter om kunnen gaan met ons energieverbruik. Zes keer per jaar ontvang je gratis een verbruiksrapport van het energieverbruik dat je slimme meter heeft gemeten. Wil je liever nog meer inzicht in je verbruik, dan is het raadzaam om een energiebesparingsapp of verbruiksmanager aan te schaffen. 

Als reactie op de slimme meters brengen verschillende energieleveranciers namelijk energiebesparings apps op de markt, de zogeheten verbruiksmanagers. De drie bekendste verbruiksmanagers zijn Toon van Enco, Nest van Essent en de Energieassistent van E.ON.

Toon

Met de Toon app van Energieleverancier Eneco kun je precies zien hoeveel gas en stroom je verbruikt. Per dag, week, maand of jaar. De app werkt echter alleen in combinatie met Toon, de slimme thermostaat van Eneco. Dankzij Toon wordt energie besparen je een stuk makkelijker gemaakt. De app geeft precies weer hoeveel stroom en gas je in euro’s omgezet verbruikt. Verbruik je meer dan je hebt ingeschat? Dan krijg je van de app zelfs een melding. Zo kom je bij het ontvangen van je jaarnota niet langer voor vervelende verassingen te staan.

Nest

Energieleverancier Essent heeft zijn slimme thermostaat ‘Nest’ genoemd. De app die hier bij hoort heet Verbruiksmanager, waarmee je gemakkelijk ziet hoeveel energie je per maand verbruikt en of dit strookt met het voorschotbedrag dat je hebt ingesteld. Een fijne bijkomstigheid hiervan is dat je gelijk realtime je voorschotbedrag kunt wijzigen aan de hand van de informatie in de app. Heb je het gevoel dat je te veel of te weinig betaalt? Dan wijzig je heel simpel de hoogte van je voorschotbedrag in de app. Ook geeft de app je verschillende tips waarop je energie kunt besparen. Nest en de verbruiksmanager app zijn alleen beschikbaar voor klanten van Essent. 

Energie Assistent

Ook energieleverancier E.ON heeft een verbruiksmanager-app op de markt gebracht: de EnergieAssistent. De EnergieAssistent-app werkt – net zoals Toon – alleen in combinatie met een slimme thermostaat: de E.ON EnergieAssistent. Met de EnergieAssistent-app verkrijg je direct inzicht in je stroom- en gasverbruik. Tevens kun je de slimme thermostaat op afstand bedienen, handig als je in de winter de verwarming 15 minuten voor thuiskomst alvast aan wilt zetten. Ook kun je apparaten die zijn aangesloten op de bijgeleverde slimme stekkers via een programma uitschakelen wanneer je ze niet meer gebruikt. Zo voorkom je gemakkelijk sluipverbruik en bespaar je al snel tientallen euro’s op je energieverbruik.