Online een hypotheek afsluiten


Een hypotheek afsluiten is belangrijke en spannende gebeurtenis, of het nu gaat om het afsluiten van een nieuwe hypotheek of het overzetten van een bestaande. Een hypotheek is een geldlening met je woning als onderpand. Maandelijks betaal je rente en vaak los je ook elke maand een stukje hypotheek af. Een hypotheek heeft vaak een looptijd van 10, 20 of 30 jaar. Belangrijk bij het afsluiten is het bepalen wat het maximale bedrag is waarvoor jij een hypotheek kunt afsluiten. Dit hangt met name af van je inkomen.

Hypotheekrente

Daarnaast is de hoogte van de rente van groot belang, omdat dit de kosten voor jou bepaalt. Je kunt kiezen of je de rente voor een bepaalde periode vast wilt zetten of dat je mee gaat met de variabele rentestand. Vastzetten geeft zekerheid maar variabel is in het verleden goedkoper gebleken. De hoogte van de rente is van allerlei factoren afhankelijk. Je kunt niet meer dan speculeren over hoe dit in de toekomst zal lopen.

Verschillende hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheek die je af kunt sluiten als je een huis koopt. Waar het vroeger gemakkelijk mogelijk was om een hypotheek af te sluiten waar je niet op aflost, is dit tegenwoordig niet meer in trek. Dat komt met name omdat je niet meer in aanmerking komt voor hypotheekrente aftrek als je een aflossingsvrije hypotheek hebt. De meest voorkomende typen hyotheek zijn de annuïteiten hypotheek en de lineaire hypotheek. Bij een annuïteiten hypotheek betaal je gedurende de gehele looptijd van de hyptoheek elke periode hetzelfde bedrag. Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een standaard bedrag af, wat betekent dat je hypotheekrente steeds minder wordt. Daardoor betaal je aan het begin van de hypotheek de hoogste maandelijkse lasten. Ook is het mogelijk om op je Nederlandse woning een Duitse hypotheek af te sluiten. Die hebben vaak lagere rentes dan hypotheekverstrekkers in