Nieuw dekbed kopen? Hier moet je op letten.

donsdekbedden

Voor een goede nachtrust is het juiste dekbed erg belangrijk. Slapen is namelijk essentieel voor je gezondheid! Om dus lekker te kunnen slapen, is het hebben van een bed dat voldoet aan jouw wensen erg belangrijk. Zo is de hardheid van het matras bijvoorbeeld voor iedereen verschillend (de een wil een harder matras, terwijl een ander de voorkeur geeft aan een zachter matras). Maar wist je dat een goed dekbed eigenlijk ook net zo van belang is? Een dekbed dat bij je past, zorgt er namelijk voor dat je beter kunt slapen en de dag uitgerust kunt beginnen. Een dekbed moet lekker warm zijn in de winter, terwijl het in de zomer juist zo min mogelijk warmte moet geven. Het aanbod qua dekbedden is groot, dus bij het uitzoeken van een nieuw dekbed kan het nogal moeilijk kiezen zijn. Kun jij ook wel wat tips gebruiken? In dit artikel geven we er een paar! 


Welk formaat dekbed?

Iedereen slaapt weer op zijn eigen manier, dus het is van belang dat een dekbed goed bij jouw persoonlijke slaapwensen past. Indien je een partner hebt, is het ten eerste belangrijk dat je bepaalt of ieder graag onder een eigen eenpersoonsdekbed slaapt, of dat jullie samen één tweepersoonsdekbed delen. Als jij en je partner allebei vergelijkbare slaapritmes hebben en niet veel last van elkaar hebben ‘s nachts, dan kunnen jullie prima samen onder een dekbed. Maar beweegt een van jullie bijvoorbeeld heel veel ‘s nachts, of heeft de een het erg snel koud terwijl de ander zich algauw kapot zweet? Dan is het beter dat beiden een eigen dekbed hebben. 

Tweepersoonsdekbedden komen in standaardformaten en een gangbare maat dekbed is 200×200 cm. Verder zijn er ook afwijkende maten verkrijgbaar, zoals 220 cm bij 240 cm. Als vuistregel kun je aanhouden dat een dekbed zo’n 20 cm tot 30 cm over de zijranden van het bed moet hangen. En heb jij een lichaamsomtrek die groter is dan een meter? Dan wordt aangeraden om een breed dekbed aan te schaffen. Als je lang van postuur bent (dit wil zeggen, langer dan 1,80 m) dan kun je het beste een dekbed kopen dat 220 cm of langer is. Denk er in ieder geval goed over na wat je wil, want een dekbed koop je voor een langere tijd en draagt bij aan een betere nachtrust. Het is dus beter om te investeren in een goed dekbed in het juiste formaat dat bij jou past. Qua prijs maakt het trouwens niet heel veel uit of je een groter of kleiner dekbed koopt. 

nieuw dekbed
Ben jij van plan een nieuw dekbed te kopen?


Donsdekbedden en verschillende warmteklassen

Donsdekbedden komen in allerlei warmteklassen. Het zijn er vier om precies te zijn, voor elk seizoen eentje. De warmteklassen gaan van de zomer naar de winter, dus warmteklasse 1 is geschikt voor de zomer en warmteklasse 4 is een winterdekbed. Hoe hoger het cijfer, des te beter het donsdekbed isoleert. Let bij het kopen van een dekbed ook op de temperatuur in je slaapkamer. Je kunt beter je kamer een beetje fris houden en regelmatig de ramen openen en onder een goed isolerend dekbed slapen. 


Verschillende soorten donsvullingen

De hoeveelheid dons in de vulling kan verschillen. Zo heb je dekbedden die voor 100% uit dons bestaan, maar een mix van veren en dons bestaat ook. Een dekbed met veel vulling is vanzelfsprekend ook warmer. Verder bestaan er verschillende soorten kwaliteit dekbedden. De kwaliteit wordt bepaald door: de vogelsoort waarvan het dons afkomstig is, de veerkrachtigheid van het dons en de grootte van de veertjes zelf. 


Tijk

De stof dat om het dons heen zit en dus de boel bij elkaar houdt, heet “tijk”. Tijk wordt meestal van fijn geweven katoen gemaakt. Goede kwaliteit tijk is sterk, maar tegelijkertijd ook licht en soepel.