Muurisolatie voor je nieuwe huis: Waar let je op?

spouwmuurisolatie woning

Nederland wil over een aantal decennia klimaatneutraal zijn. Als huiseigenaar heb je daar een belangrijk aandeel in. We stoten namelijk allemaal CO2 uit op het moment dat we in de winter onze verwarming omhoog draaien omdat het koud is binnen. De eerste oplossing is om de huizen daarom te voorzien van een goede laag isolatie. Vrijwel iedere laag in huis kan worden geïsoleerd. De vloeren, de daken, tussenlagen en de muren. In dit artikel zullen we vooral ingaan op de muurisolatie. Welke vormen zijn er en wat is het beste voor jouw huis?

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de buitenmuren (de spouw) gevuld met isolatiemateriaal. Het materiaal wat hiervoor wordt gebruikt kan zeer verschillen. Wanneer de isolatielaag bij de bouw van het huis is aangebracht, wordt er vaak gebruik gemaakt van glaswol of steenwol. Is je huis wat ouder, dan is het mogelijk dat er nog geen isolatiemateriaal in de spouw is geplaatst. In dat geval is het ook prima mogelijk om de spouwmuur na te vullen met bijvoorbeeld EPS-parels. Er worden dan gaten in de muur gemaakt en de spouwmuur wordt volgespoten met een laag isolatiemateriaal. Als de spouw gevuld is worden de gaten weer keurig dichtgemaakt. 

 

Muurisolatie buiten

Enkel spouwmuurisolatie is al een stuk beter dan helemaal geen isolatielaag. Om een klimaatneutraal huis te creëren is er echter meer nodig dan dat. Je kunt er dan voor kiezen om de buitenmuur aan de buitenkant te isoleren. Hierbij wordt er een isolatielaag aangebracht op de buitenkant van het huis. Daaroverheen kan dan een nieuwe gevelbekleding worden aangebracht. Het voordeel is dat je geen ruimte kwijtraakt aan de binnenkant van het huis. Op deze manier kun je een dikke laag isolatiemateriaal aanbrengen zonder dat je leefruimte in hoeft te leveren. 

Muurisolatie binnen

Na-isoleren door middel van muurisolatie via de binnenzijde wordt eigenlijk zelden toegepast. Er kleven simpelweg teveel nadelen aan. Allereerst raak je leefruimte kwijt. Je kamer wordt plots wat kleiner, waardoor sommige meubelstukken wellicht niet meer passen en je rare hoeken en gaten overhoudt. Echter wordt bij nieuwbouw of renovatie wel vaak voor deze manier gekozen. De isolatiewaarde van een laag isolatie aan de binnenzijde is namelijk goed (mits er goed materiaal en een goede dikte gebruikt is). Er wordt eerst een raamwerk geplaatst, waarna er isolatieplaten of rollen tussen worden gezet. Hier kan allerlei verschillend materiaal voor gebruikt worden. Glaswol, steenwol, PIR-platen en PUR-platen zijn hier uitermate geschikt voor. 

Over het algemeen geldt dat een isolatielaag zo dik mogelijk moet zijn. Hoe dikker de laag, hoe beter het isoleert. Er zit nog wel enigszins verschil in het type materiaal. Laat je daarom altijd goed adviseren over het beste materiaal voor jouw project!