Meubels beschermen tegen houtworm


Houtworm is de larve van torren en kevers. Op het moment dat je deze torren en kevers in huis opmerkt, is de kans relatief groot dat ook de houtworm hier actief is. Gelukkig zijn er verschillende manieren om meubels te beschermen tegen houtworm. In dit artikel zetten we de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje! Welke middelen gebruik jij momenteel om houtworm te bestrijden?

 

Voordat je aan de bestrijding van houtworm begint, is het belangrijk om het beestje te leren herkennen. Een houtworm heeft een lijf van ongeveer een centimeter lang, met een witte kleur. Het beestje baant zich een weg door houten constructies, waarbij het hout gebruikt wordt om zichzelf te voeden.

 

Let op bij de aanschaf van nieuwe meubels

Wanneer je nieuwe meubels koopt, is het belangrijk om hierbij te letten op de aanwezigheid van houtworm. Kijk bijvoorbeeld of je kleine gaatjes in de houten constructies kunt vinden! In dat geval is het belangrijk om het hout eerst te (laten) behandelen, alvorens je de meubels in huis gebruikt. Bij geheel nieuwe meubels is de kans op de aanwezigheid van houtworm zeer klein. Koop je tweedehands meubels, dan is die kans aanzienlijk groter. Reden genoeg om alert te zijn! Het voorkomt schade aan andere meubels in huis.

houtworm bestrijden
Voorkom houtworm in je meubels

Maak gebruik van beits op houten meubels

Om de kans op houtworm te verkleinen, kan het gebruik van beits zinvol zijn. Beits heeft een preventieve werking. Torren en kevers reageren niet goed op dit materiaal, waardoor de kans klein is dat deze beestjes hun larven in de houten constructies achterlaten. Houtworm bestrijden zal lastiger zijn met beits. Dit valt te verklaren door het feit, dat beits niet goed in het hout trekt. Dieper gelegen gangen worden hierdoor niet bereikt. Een alternatief voor het gebruik van beits is het gebruik van een combinatie van sterke alcohol en azijn. Meng deze combinatie van stoffen goed, alvorens je het aanbrengt met een spuit.

 

Houtworm op professionele wijze bestrijden

Naast de mogelijkheid om preventieve maatregelen tegen houtworm te nemen, kun je houtworm ook op professionele wijze laten bestrijden. Je doet dit door een ongediertebestrijder in te schakelen. Er zijn verschillende organisaties gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte als houtworm, torren en kevers. Met hitte of kou kunnen zij houten constructies behandelen, om de kans op een verdere aantasting hiervan te verkleinen. De aanpak van dergelijke bedrijven is veel efficiƫnter dan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.