Je tuin zomerklaar maken in 5 stappen

Tuin

In de zomer wil je volop kunnen genieten van je tuin, maar na een strenge winter kan je tuin veel te verduren hebben gehad. In dit artikel vertel ik je hoe je in vijf stappen je tuin weer helemaal zomerklaar kunt krijgen. 

Verwijder al het vuil uit je tuin

Zorg er in eerste instantie voor dat je al het vuil uit je tuin verwijdert. Denk hierbij aan blad en takjes die je tuin in zijn gevallen of gewaaid. Zorg ervoor dat je deze weghaalt, zodat je met een schone lei kunt beginnen aan de rest van je tuin. Daarnaast kun je nu ook het onkruid en eventuele andere ongenode gasten verwijderen uit je tuin. 

Zorg voor je gazon

Heb je gras in je tuin? Dan word je waarschijnlijk niet erg gelukkig als je er na de winter weer voor het eerst naar kijkt. Het is dan ook hét moment om je gazon eens goed aan te pakken. Te beginnen met een goede maaibeurt zodat het er weer fris uit ziet. Daarnaast is het ook de tijd om het gras bij te zaaien indien nodig. Heb je kale plekken in je gras, dan kun je deze vullen met wat zaadjes. Tevens kun je het gazon nog eens goed bemesten zodat het weer helemaal klaar is voor een lange, warme zomer.

Snoei je planten en bomen

Iedere periode van het jaar heeft bepaalde bomen en planten die gesnoeid kunnen worden. Zo kunnen ook in het voorjaar weer voldoende bomen en planten een goede knipbeurt gebruiken. Hierdoor zijn ze weer helemaal mooi voor de rest van de zomer en kunnen ze weer fris uitgroeien. Weten welke bomen en planten nu toe zijn aan een snoeibeurt? Kijk dan eens in een snoeikalender. Hier staat precies in welke boom of plant behoefte heeft aan een snoeibeurt. 

Bloemen
Vrolijke bloemen voor in de tuin.

Zet de bloemetjes buiten

Wil je nog extra bloemen of planten in je tuin voor de zomer? Dan is dit het moment om die te planten. Let natuurlijk wel per plant even op of de planten in deze periode geplant kunnen worden of dat een ander moment beter is. 

Tuinmeubelen afnemen

Om deze zomer weer heerlijk te kunnen chillen in je eigen tuin is het erg belangrijk dat je tuinmeubelen er ook weer klaar voor zijn. Heb je ze voor de winter naar binnen gezet? Dan kunnen ze nu weer naar buiten worden gehaald. Neem je tuinstoelen, tuinbanken en tuintafels af met een doek en zorg ervoor dat eventueel onderhoud wordt uitgevoerd. Wil je bijvoorbeeld graag je meubels een ander kleurtje geven? Dan kun je daar nu mee aan de slag gaan.