Je tuin zelf bestraten? Volg deze tips

bestrating leggen

Je tuin opnieuw bestraten? ‘Dat laat je toch gewoon door een stratenmaker doen?’ Nou, dat hoeft dus niet altijd. Je tuinbestrating kun je namelijk ook gewoon zelf doen. Zeker als je de juiste hulpmiddelen binnen handbereik hebt. Laat ik nu net de vier belangrijkste tips voor je op een rijtje hebben gezet. Lees snel verder en het bestraten van je tuin wordt een fluitje van een cent. 

Tip 1: De beste tijd om te bestraten

Het bestraten van je tuin kun je in principe op ieder moment van het jaar doen. Toch hebben we in Nederland te maken met een erg wisselvallig klimaat. De ene keer is het 30 graden en de andere keer is het flink aan het vriezen of regenen. Bestraten wordt afgeraden als de grond nat is omdat hierdoor de bestrating niet stabiel gelegd kan worden. Ook bij extreme vorst is het niet handig om te bestraten. De beste tijd om dit wel te doen is in het voorjaar. Zo heb je er ook nog eens de hele zomer profijt van! 

Tip 2: Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is misschien een beetje cliché, maar wel waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Door van tevoren alles uit te schetsen (op maat!) weet je precies waar je aan toe bent. Zorg er ook voor dat je de bestrating op tijd bestelt, zodat je hier niet op hoeft te wachten. Bereken ook hoeveel tegels je nodig hebt en zorg dat je tuin helemaal leeg is, zodat je met een schone lei kunt beginnen.

tuin zelf bestraten
Tips voor het opnieuw bestraten van jouw tuin

Tip 3: Denk aan de afwatering 

Een heel belangrijk onderdeel van bestraten is zorgen voor de juiste afwatering. Wanneer je alle tegels maar gewoon recht in je tuin legt, zal je binnen de kortste keren last krijgen van plassen in je tuin die niet weg kunnen lopen. Zorg er daarom voor dat de tegels in je tuin lichtelijk schuin aflopen richting de goot of afvoer. Begin bij het huis en laat het langzaam aflopen naar de achterkant van je tuin. 

Tip 4: Vergeet niet alles goed af te werken

Wanneer je de bestrating netjes hebt geplaatst is het erg belangrijk om het goed af te werken. Dit doe je door de kieren op te vullen met wit voegzand. Strooi dit over je tegels en veeg het in met een bezem. Laat dit nog een week liggen en veeg het af en toe nog een keer over de tegels heen. Vooral dit laatste is iets wat veel mensen nog wel eens vergeten. Alleen zo krijg je het mooiste resultaat van de bestrating in jouw tuin.