Je plafond verbouwen? Een systeemplafond biedt dé oplossing

wat is een systeemplafond

Een systeemplafond is een goede optie. Groot voordeel is dat de aanschaf en het bouwen van zo een plafond niet duur is. De kabels van lampen en apparatuur kunnen makkelijk worden weggewerkt boven de plafondbladen die makkelijk in en uit het frame kunnen worden gehaald. De akoestiek is in de hele ruimte zeer goed indien er een systeemplafond is geplaatst. Deze plafonds zijn zeer functioneel en worden daarom ook vaak in kantoren en bedrijven gebruikt. Verlichting plaatsen is makkelijk vanwege de ruimte boven het plafond waar de verlichting makkelijk op stroombronnen kan worden aangesloten die zijn weggewerkt. En kapotte plafond platen zijn eenvoudige te vervangen door het frame waar ze in zijn te leggen. Er zijn tevens diverse soorten plafondplaten voor een systeemplafond verkrijgbaar in verschillende kleuren. De meest gebruikte kleur is wit maar een zwart systeemplafond staat extra chique.

Soorten systeemplafonds

Systeemplafonds zijn in verschillende soorten. Zo zijn veel brandwerend wat extra veilig is als er brand uitbreekt. Een goede tip is om een vochtbestendig systeemplafond aan te schaffen. Vaak verouderen de plafonds soort vieze vochtplekken in de platen. Op een witte plafondplaat valt dit extra op. Speciale vochtwerende systeemplafond hebben dit probleem niet en blijven ten alle tijden vrij van vocht en schoon. Deze zijn aan te raden in een vochtige omgeving zoals een badkamer, zwembad of WC. Vochtproblemen zijn de oorzaak in gebouwen. Een hoge luchtvochtigheid. Een andere optie is een hard minerale of zacht minerale systeemplafond. Deze hebben samen met akoestische systeemplafonds een goede geluidsisolatie. De plafondplaten zijn gemaakt van klei, glas of minerale wol. Zacht minerale platen zijn vochtbestendig en hebben een goede akoestiek zoals bij een systeemplafond sowieso het geval is.

systeemplafond
Wat is een systeemplafond?

Onderdelen van een systeemplafond

Een speciale ophang of draagconstructie zorgt dat de plafondplaten in een soort frame vallen en makkelijk kunnen worden gedragen en vervangen. Daarbij horen snel hangers die bij de ophangconstructie horen. Profielen matchen met de moduulmaat van de platen. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. Daarnaast bestaat het plafond uit brandsloten tussen hoofddragers en tussen profielen. Als er brand uitbreekt wordt lengte en uitzetting van de frame profielen opgevangen. Op deze manier bezwijkt het plafond niet door de brand. Vaak zijn er ook brandwerende latten die kunnen worden toegepast op een systeemplafond. De meeste plafond platen zijn gemaakt van steenwol of geperst glas.