Het beste hout voor industriële tafels


Een industriële tafel is de eyecatcher in elke kamer waarin deze staat. Het is het epicentrum van de ruimte. Voor dit instrumentale meubelstuk wil je natuurlijk het beste, het mooiste hout. Vaak wordt er eikenhout gebruikt, maar er zijn veel meer opties voor jouw ideale tafel. Notenhout, kersenhout of mangohout, het is allemaal mogelijk. Hier staan meerdere houtsoorten op een rij, zodat jij de beste keuze kan maken voor jouw perfecte industriële tafel.

 

Eikenhout

Eikenhout is de degelijke keuze voor het tafelblad. Eikenhout is robuust en hard hout. Dit maakt het een zeer geschikt materiaal voor een tafelblad. Daarnaast is eikenhout beschikbaar in meerdere kleurtinten. Van licht en warm tot donker en gewichtig, het kan allemaal. Ten slotte is eikenhout heel duurzaam.

 

Notenhout

Een andere mogelijke keuze voor jouw industriële tafel is notenhout. Notenhout wordt gehaald uit bossen in een gematigd klimaat. Denk hierbij aan Europa en Noorda Amerika. In tegenstelling tot eikenhout is notenhout niet zeer duurzaam. Het is deukgevoelig en de kwaliteit gaat relatief sneller achteruit. Daarnaast is notenhout zeer prijzig. Waarom zou je dan toch voor notenhout kiezen? Dit wordt puur gedaan voor esthetische redenen. Het mooie uiterlijk van notenhout zorgt dat het veel voor decoratieve doeleinden wordt gebruikt.

 

Kersenhout

Kersenhout heeft veel overeenkomsten met notenhout. Beide zijn van gematigde duurzaamheid en komen uit gematigde klimaten. Beide houtsoorten zijn ook goed te bewerken. De motivatie om kersenhout of notenhout te nemen is het uiterlijk. De keuze tussen kersenhout en notenhout is voor jouw industriële tafel compleet subjectief.

 

Mangohout

Mangohout combineert de stevigheid van eikenhout met de bewerkbaarheid van kersenhout of notenhout. Ook het uiterlijk van dit exotische hout is interessant. Door het goudbruin gekleurde hout kunnen gele en roze strepen lopen. Een intrigerend uiterlijk dat je zeker moet overwegen voor jouw industriële tafel. De bomen waar het hout vandaan komt, worden ook gebruikt voor mangoproductie. Gebruik van dit hout gaat dus niet ten koste van natuurlijke bossen, het is milieuvriendelijk.

eikenhouten tafel
Welke houtsoort spreekt u het meest aan?

Teak

De productie van teak hout is zeer gecontroleerd. De overheid in Indonesië controleert de plantages heel streng. Dit betekent dat ook teak hout een verantwoorde keuze is voor jouw industriële tafel. Wat hardheid betreft is teak een middenmoter. Het hout is harden dan bijvoorbeeld noten- of kersenhout, maar minder hard dan eikenhout. Teak heeft een geel tot donkerbruine kleur.

 

Esdoorn

De laatste houtsoort die behandeld gaat worden is esdoorn. Dit hout wordt gevonden in zowel Noord-Amerika als Europa. De Europese productie komt voornamelijk uit Frankrijk. Esdoorn is het hardste hout wat er te vinden is. Naast eikenhout, is esdoorn dus ook een degelijke keuze voor jouw industriële tafel. Toch is esdoorn zeer bewerkbaar, wat het heel geschikt maakt voor de meubelindustrie.

 

 Welke houtsoort past bij jou?

Er zijn dus veel keuzes voor jouw industriële tafel. Van degelijke keuzes als eiken of esdoorn tot exotische nieuwkomers als mango. Het zal altijd een subjectieve keuze blijven. Wat past bij jou en bij jouw inrichting. Je moet vooral bij meerdere showrooms langsgaan. Dan kun je het hout het beste beoordelen en de beste keuze maken voor jouw industriële tafel!