Helpt kalk tegen mos in je gazon?


Wanneer je last hebt van veel mosgroei in je gazon, heb je te maken met een te zure grond. Mos houdt namelijk van zure grond. Kalk zorgt ervoor dat het microbiotische leven in de grond opbloeit. Dat zorgt weer voor dat de grond luchtig blijft en dat plantenresten sneller worden afgebroken. Op die manier biedt de grond meer zuurstof en voeding en kan het gras beter wortelen en meer voeding opnemen. Dit is goed om de tuin te onderhouden en deze netjes strak te houden.

Het kalken van je gazon is niet alleen nodig bij al wat rijpere gazons. We raden het ook aan om de ondergrond voor bijvoorbeeld grasmatten eerst te ontkalken, enkele weken voordat de matten gelegd worden.

Wanneer kalk strooien?

Het strooien van kalk over uw gazon kunt u het beste doen aan het einde van de winter of aan het begin van het voorjaar. Het kalken moet gebeuren voordat je je gazon gaat bemesten. We raden daarom aan om kalk aan te brengen eind januari of begin februari. Zo heeft het genoeg tijd om op te lossen voor je gaat bemesten.

Wanneer bemesten?

Het is belangrijk dat er tussen het kalken en bemesten van uw gazon minimaal acht weken zit. Reden is dat de kalk op je gazon opgelost moet zijn voordat je gaat beginnen met mesten, omdat kalk en mest tegen elkaar kunnen werken. Volgend op bovenstaande planning raden we aan om het gazon in april te bemesten. Je kan er dan vanuit gaan dat de kalk is opgelost en het mest niet meer wordt aangetast.

Welke kalk kopen?

De handigste manier om je gazon te kalken is door gebruik te maken van korrelkalk. Korrelkalk verstuift namelijk niet tijden het strooien, en bovendien waait het niet meteen weer weg wanneer de wind oprukt na het kalken van het gazon. Voor een professionele behandeling kunt u altijd een hovenier in de regio vragen, voor meer informatie omtrent hovenier werkzaamheden, kunt u een kijkje nemen op hovenier-feitjes.nl en lees de tips!

Waar kalk kopen?

Kalk voor je gazon kun je in sommige webshops bestellen, maar uiteraard kun je er ook voor terecht bij bijvoorbeeld de Intratuin of de Boerenbond. Reken op zo´n euro per kilo gazonkalk.