Handige informatie over Vesicularia dubyana oftewel Javamos

Mos soort

Vesicularia dubyana is de officiële naam voor wat in de volksmond ook wel javamos wordt genoemd. Het is een bepaalde soort mos dat veel wordt gebruikt in aquaria. De mossoort groeit in zoet water in Azië.  Het mos is groen van kleur en kan groeien in en boven water. De luchtvochtigheid moet boven water dan wel hoog genoeg zijn. Javamos heeft een mooie groene kleur en is een paar centimeter lang. Daardoor is het een leuke plant om in een aquarium te gebruiken. Er zijn verschillende soorten javamos en een heleboel zijtakken van deze plant. Daarover vertellen we je hieronder meer.

 

Waar kan Javamos in gebruikt worden?

Javamos, oftewel Vesicularia dubyana wordt veel gebruikt in nano-aquaria. Ook worden de algen op de plant graag gegeten door garnalen en vissen. Deze soort mos hecht zich snel aan materialen, zoals hout, steen of een achterwand. Daarna groeit javamos stevig door. Het is een prachtige plant om in een aquarium te plaatsen door de mooie groene kleur en omdat het zich makkelijk hecht aan allerlei ondergronden. Een van de bekendste ondersoorten van de Vesicularia dubyana is de Christmas Tree soort. Deze wordt zo genoemd doordat de plant lijkt op een kerstboom door zijn zijtakkenstructuur.

 

Het onderhouden van Javamos

Deze plant heeft wel behoefte aan licht en werkt het beste in een lichte stroming. Dan zal het javamos ook het beste groeien. De ideale temperatuur voor deze plant is tussen de 20 en 28 graden en de pH tussen de 6,5 en 8 is ook perfect voor de plant. Javamos groeit vrij snel en vooral de Christmas Tree variant groeit ook snel door en verspreidt zich door het water. Het is dus wel belangrijk dat je de plant blijft snoeien, zowel om de vorm te behouden en om zeker te zijn dat de plant niet het aquarium overneemt.

Mos
Mos

Javamos online bestellen

Ben je enthousiast geworden over Vesicularia dubyana oftewel javamos en wil je dit graag gaan kopen? Wij raden dan aan eens een kijkje te gaan nemen op het internet. Hier vind je javamos en al zijn prachtige ondersoorten en dan kun je op je gemakje een kijkje nemen wat je leuk vindt en bij het aquarium past. Ook kun je op het internet en in aquarium webshops vaak veel meer informatie vinden over de plant en de verzorging, de eisen waar het water aan moet voldoen et cetera. Ga dus zeker snel een kijkje nemen op het internet voor de prachtige Java-mosplanten.

 

Bron: Aquascaper