Gevel schilderen: do’s and don’ts

schilderwerken

Raak je uitgekeken op jouw bakstenen gevel en buitenmuren? Dan is het wellicht een goed idee om je muren een kleur te geven. Wit, geel of grijs- of bruintinten zoals antraciet of taupe zijn populair in Nederland. Een nieuw kleurtje op de gevel of buitenmuren geeft je woning direct een heel andere uitstraling. Wil je je woning een strakke, moderne afwerking geven of juist een klassieke look? Met een goed geschilderde gevel geef je je woning de allure die hij verdient. Wij zetten enkele do’s and don’ts voor jou op een rijtje.

Do: dampdoorlatende verf
Kies als je je gevels gaat schilderen altijd voor een dampdoorlatende verf. Dampdoorlatende of vochtregulerende verf zorgt ervoor dat de muur ‘ademt’ en vocht en lucht doorlaat. Van binnen naar buiten en andersom. Kies je voor een verf die niet goed dampdoorlatend is, dan loop je kans op schimmel of beschadigingen aan je muur. En dat wil je natuurlijk niet hebben. Vergis namelijk niet dat ook je buitenmuur ventilerend werken en bijdragen aan de temperatuur in je woning.

Don’t: een buitenmuur of gevel afwerken met lakverf
Speciale muurverf is er niet voor niets. Breng dan ook geen lakverf aan op je buitenmuren of gevel. Lakverf kun je beter gebruiken voor hout. Ook voor toepassingen buiten zoals kozijnen, tuinmeubels of deuren. Lak legt een laagje op het hout waardoor het lucht- en waterdicht wordt afgesloten. Breng je de lak aan op je muur, dan is de muur niet langer dampdoorlatend. Hierdoor kunnen schimmels binnenshuis ontstaan.

 

verfmerk

Do: kies altijd voor een professioneel verfmerk
Een gevel is eigenlijk het visitekaartje van je woning. Je wil natuurlijk dat dit visitekaartje er goed en netjes uitziet. Daarom raden we het aan om voor professionele verfmerken te kiezen. Eigenlijk hebben alle grote verfmerken tegenwoordig een speciale gevelverf ontwikkeld. Onze favoriet? Dat blijven toch de gevelverven van Trimetal.

Don’t: schilderen zonder goede voorbereiding
Begin nooit aan je schilderwerk zonder een goede voorbereiding. Wanneer je buitenmuur of gevel beschadigd of vuil is, dien je deze eerst grondig schoon te maken. Dit kan met een flinke schrobbeurt of met een hogedrukreiniger. We raden het aan om je muur twee keer te schilderen. Zo weet je zeker dat je geen plekken overslaat en een strak, egaal resultaat krijgt. Zorg ook voor professioneel materiaal. Een muur kun je beter schilderen met een roller, waarbij je de details zoals randen van een kozijn of betimmering netjes afwerkt met een kwast.

Meer over schilderen
Als doe-het-zelver een verfklus oppakken? De meeste schilderprojecten in of rondom je woning kun je prima zelf uitvoeren. Het schilderen van je gevel of buitenmuren kost echter wel de nodige aandacht en voorkennis. Laat je daarom adviseren door een professional of werk desnoods samen met een professionele schilder.