Ervaar hoe oud tafellinnen net dat beetje meer geeft

oude tafellinnen

Een linnen tafelkleed, wat wil je nog meer. Je tafel leeft op. Je disgenoten genieten van de mooie tafel en blijft nog meer van elkaar. En je gelooft het niet, maar hoe ouder het kleed hoe mooier.

linnen op rol
Wat is linnen?

Een klein lesje over linnen

Linnen wordt gemaakt uit vlas. Zolang wij weten, wordt het gebruikt om kleding, tafellinnen, beddengoed en gordijnen van te maken. Linnen staat bekend om zijn spectaculaire duurzaamheid. Hoe vaker je het gebruikt, hoe sterker en zachter het wordt. Linnen is vuilafstotend en bevat eigenschappen, automatische bacteriën en schimmels er niet op kunnen leven.

Sinds 1970 zijn al deze geweldige eigenschappen hergewaardeerd. Daarvoor was veel concurrentie van synthetische vezels, die veel goedkoper geproduceerd worden. Linnen werd als een duur product gezien. Linnen is ook veel klimaatvriendelijke dan katoen. Voor de productie van katoen worden veel chemicaliën en water gebruikt. En is bovendien veel sterker dan katoen. Linnen verkleurt of sneller dan katoen en kreukt ook veel meer.

Hoe wordt het nu eigenlijk gemaakt?

nieuwe linnen initiatieven
Nieuwe initiatieven met linnen

In het voorjaar wordt lijnzaad geplant, na 100 dagen bloeien de bloemen, het vlas wordt dan geoogst. Roten en keren, zwingen en hekelen. Wat betekent dat? Het vlas wordt op het veld gedroogd en meermaals gekeerd.

Na het drogen worden de zaden eruit gehaald (gerepeld). Om de pectine eruit te halen, die de vezels bij elkaar houden, wordt er geroot. Dat kan met dauw, regen of met water uit rivieren. Door zwingen en hekelen worden de vezels van stro gescheiden. Van de korte vezels wordt touw gemaakt, van de lange linnen garen. Van het stro worden platen voor in de bouw geperst. En nog iets grappigs, heel dik linnen naaigaren heet ijzergaren.

Nieuwe initiatieven

wol
Hoe wordt linnen gemaakt?

Textiel is weer een beetje ‘in’. Een groot deel van de mensheid weet denk ik nog steeds niet hoe een t-shirt gemaakt wordt. Aan de andere kant is er meer bewustzijn en wordt er tweedehands kleding gekocht. In Coronatijd zijn de tweedehands naaimachine’s niet aan te slepen. En jonge mensen breien weer. Op linnengebied vinden, hoe klein ook, nieuwe initiatieven plaats.

Enschede Textielstad

In Enschede draaien de machines weer en wordt er ook geweven linnen geproduceerd. Zij produceren ook mooie brouwsel met gerecyceld katoen. Een zeer te waarderen onderneming.

Sanny de Zoete, onze linnen- en tafelkledenkoningin

Zij zet de puntjes op de i. Linnengoed is een algemene term voor als het huishoudtextiel. Antieke tafelkleden zijn altijd van linnen, pas in de 19e eeuw weer katoen voorlopige. Tafellinnen is wit, een tafelkleed is kleurrijk. Sanny de Zoete heeft een hele mooie winkel, echt de moeite waard om te kijken. Zij zet zich in voor behoud van linnen en het tafelkleed.

het linnen project
The Linen Project

The Linen Project

De Crafts Council in Nederland zet zich in voor de herwaardering van de creatieve ambachten. ‘The Linen Project’ is hier een onderdeel van. Binnen dit project wordt onderzocht of het mogelijk is om in Nederland op een duurzame manier de lokale productie van vlas, linnen en (linnen) producten nieuw leven in te blazen. The Linen Project activeert ‘oude’ kennis en vaardigheden, die met vlas- en linnenproductie samenhangen. Het eerste vlas is inmiddels geoogst.

Het ultieme tafellinnen

VMAT wil het tafelkleed rood, dit alles past bij de herwaarding van textiel, vooral linnen, en oude ambachten. Koop snel een tafelkleed, dan kan het heel oud worden. Je bent dan een voorloper. Na een tijdje hoor je er helemaal bij. Je kan de kreukels wegstrijken, maar je kan ook denken dat hoort erbij, dat is het leven. Want linnen leeft. Geniet van de tafel en het gezelschap.

VMAT
VMAT wil het tafelkleed rood kleuren