Een aluminium lichtstraat


Een lichtstraat wordt vooral op die plaatsen gebruikt waar er via het platte dak te weinig licht naar binnenkomt. Nu kan men de lichtinval, in een aanbouw of serre, wel verbeteren door er een extra raam of bijvoorbeeld schuifdeur in te plaatsen, maar daarbij zijn de kosten veel hoger. Op de eerste plaats zal je de kozijnen moeten laten maken en eventueel de schuifdeur en daarna een vakman het geheel laten plaatsen. Deze werkzaamheden zijn veel omvattender dan het plaatsen van een aluminium lichtstraat. Wanneer de mogelijkheid aanwezig is om, op het platte dak, een of meerdere lichtstraten te plaatsen zal men voldoende licht via de bovenzijde naar binnen krijgen.

Aluminium omlijsting
Je kan een stalen lichtstraat omlijsting nemen waarin het glas of kunststof wordt geplaatst maar dat heeft een nadeel. Dit materiaal zal na een verloop van tijd geschilderd moeten worden. Dit zal steeds om een paar jaar terugkeren. Om deze werkzaamheden te voorkomen is het beter te kiezen voor een aluminium omlijsting. Wanneer je hierbij het aluminium eerst laat voorbehandelen door te poedercoaten is het geheel onderhoudsvrij. Indien er gebruik wordt gemaakt van een verhoogde lichtstraat is het natuurlijk ook belangrijk dat de zijkanten van aluminium worden gemaakt en ook worden voorbehandeld. Aluminium is een licht materiaal waardoor het gemakkelijk te verwerken is. Op het platte dak kan men de lichtstraat plaatsen. De bovenzijde van de lichtstraat is voorzien van een doorlatend materiaal. Dat kan glas, acrylaat of polycarbonaat zijn. Glas heeft de goede eigenschap dat het goed licht doorlaat en ook een hoog isolerend karakter heeft. Bij het gebruik van glas worden er meerdere lagen genomen. Wanneer men twee lagen glas gebruikt zal men de buitenste glaslaag voorzien van een vuil afwerend middel. De binnenste laag wordt verstevigd om te voorkomen dat je erdoor kunt vallen. In de tussenlaag wordt een argongas aangebracht om de isolerende werking te versterken.

Acrylaat
Omdat dit materiaal tegen praktisch alle weersomstandigheden is opgewassen wordt het ook wel toegepast bij lichtkoepels en lichtstraten.

Polycarbonaat
Dit materiaal is wel 300x sterker dan glas en is zeer geschikt wanneer het geheel inbraakvrij moet zijn.