Duurzaam interieur

Bruin houten interieur

We leven in een wereld waarin alles om handen is. Dit zorgt al decennia lang voor een enorme overconsumptie, ook op het gebied interieur. Om deze reden zie je steeds meer ontwikkelingen voor een duurzamer interieur. Met name het hergebruik van meubels is een belangrijke trend is binnen interieurontwerp tegenwoordig. Ook minimalisme is een populaire interieurstijl die hier goed op aansluit.

Wil je duurzamer leven en hier ook met je interieur een bijdrage aan leveren? In deze blog geven we een aantal tips. Er zijn tegenwoordig ook meerdere interieurontwerpers die je hier goed bij kunnen helpen. Livaun geeft interieuradvies in Putten en omgeving en houdt duidelijk rekening met duurzaamheid binnen haar ontwerpen.

 

Opknappen van meubels

De meest voor de hand liggende manier van het creëren van een duurzaam interieur is het opknappen van meubels die je al hebt of meubels van een tweedehands winkel. Op deze manier blaas je bestaande meubels weer nieuw leven. Dit kan door de meubels te schilderen, opnieuw te bekleden of bijvoorbeeld aan te passen. Zo krijgen oude meubels weer een hele nieuwe uitstraling waardoor deze weer goed passen binnen je interieur.

Minimalistisch interieur
Minimalistisch interieur

Minimalisme en kwaliteit

Bij minimalisme staat eenvoud centraal. Een minimalistisch interieur is vaak een relatief simpel interieur zonder al te veel accessoires. Sommige mensen kiezen voor een minimalistisch stijl omdat het veel rust uitstraalt. Anderen kiezen er juist voor vanuit duurzaamheidsoogpunt. Het is immers zo dat je simpelweg minder meubels en accessoires nodig hebt om een minimalistisch interieur te creëren.

Een andere manier is door vooral kwalitatieve meubels aan te schaffen waar je lang mee doet. Een voorbeeld hiervan zijn zware eiken meubels in plaats van meubels van licht hout als spaanplaat. Doordat de meubels langer mee gaan, zal je minder snel iets nieuws moeten komen. Een andere voorbeeld is dat kwalitatieve meubels vaak makkelijker op te knappen zijn voor een tweede leven.

 

Keurmerken en materialen

Er zijn verschillende keurmerken op de markt die iets zeggen over de duurzaamheid van een materiaal. Denk bijvoorbeeld bij hout aan het FSC keurmerk. Andere duurzame materialen zijn bamboe, riet, rotan, wol, katoen, vilt, jute, hennep of gerecycled glas. Ook zijn verschillende interieurmerken bezig met duurzaamheid: De Vorm, HAY, Palau, &tradition Haworth, Vitra, HÅG, Vepa en Kartell. Kijk daarom altijd goed of de materialen zijn voorzien van de juiste keurmerken. Zo zorg je er niet alleen voor dat je dak duurzaam is bedekt. Maar ook dat je een bijdrage levert aan een duurzamere wereld.