De populairste behangsoorten op een rijtje

behang in het huis

Tref je voorbereidingen om binnenkort te gaan behangen? Dan is het natuurlijk ontzettend belangrijk om het juiste behang te kiezen. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende behangsoorten verkrijgbaar. En ieder type behang heeft andere kenmerken en voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk om je af te vragen waar je het behang precies voor gaat gebruiken? Ben je op zoek naar spannende kleuren of dessins om jouw woning mee te verrijken? Of wil je scheuren en andere beschadigingen aan de muren verbergen? In dit artikel zetten we de populairste behangsoorten op een rijtje om de keuze voor jou wat gemakkelijker te maken.

Wanneer we onderscheid maken tussen de verschillende behangsoorten, dan kijken we met name naar het materiaalgebruik. Verschillende materialen zijn papier, glasvezel, vliesbehang of vinylbehang. Hier lees je hieronder meer over.

Glasvezelbehang

Glasvezelbehang heeft de afgelopen jaren enorm veel populariteit vergaard. Glasvezelbehang online kopen wordt dan ook steeds vaker gedaan. Dit behang is in verschillende structuren verkrijgbaar, zowel fijn als grof. Hierdoor kan je deze enigszins naar wens aanpassen. Het behang wordt echter niet gebruikt voor het kleuren van de woning. Wel is het overschilderbaar.

Maar waarom zou je een behang gebruiken als je hier geen kleurstatement mee kan maken? Simpel, glasvezelbehang wordt namelijk vaak als goedkoop en relatief eenvoudig alternatief van stucwerk beschouwd. De robuuste structuur scheurt vrijwel nooit, waardoor je van een langdurige bescherming geniet. Daarnaast verbergt het oneffenheden. De perfecte keuze dus wanneer je je muren strakker en gladder wilt krijgen.

Hier staat tegenover dat glasvezelbehang relatief lastig te verwijderen is als het eenmaal is aangebracht. Gelukkig is dit doorgaans ook niet nodig. Wanneer je op zoek bent naar een andere stijl, dan kan je ook simpelweg een behanger inschakelen om een nieuw laag behang te plakken. Kortom: een langdurige oplossing voor de muren.

behang woonkamer

Papierbehang

 

Papierbehang wordt vaak gebruikt om de wanden in muur te behangen. Doorgaans omdat dit behang relatief gemakkelijk aan te brengen is, het ook weer eenvoudig te verwijderen is en tevens direct een andere kleur of dessin in de kamer brengt.

Een groot nadeel van papierbehang is dat de muur wel egaal moet zijn. Wanneer dit niet het geval is, dan zal dit al snel door het behang heen te zien zijn. Dit vanwege de geringe dikte. Ook scheurt het behang relatief snel. Het is dus zeker oppassen geblazen tijdens het aanbrengen van dit behang. Wanneer je op zoek bent naar een tijdelijke en relatief goedkope oplossing om meer sfeer in de woning te brengen, dan is papierbehang de perfecte keuze.

Vliesbehang

En last but not least… vliesbehang. In tegenstelling tot glasvezelbehang is vliesbehang in heel veel verschillende dessins en kleuren verkrijgbaar. Wel is het een stuk steviger dan standaard papierbehang en neemt het vrijwel geen vocht op, waardoor het ook minder snel krimpt of scheurt. Wist je dat vliesbehang zelfs als fotobehang verkrijgbaar is? Fotobehang bestellen bij vliesbehang.nl is een prima manier om jouw woning direct dé finishing touch te geven.

Nog een groot voordeel van vliesbehang is dat het ontzettend eenvoudig aan te brengen is. Je hebt zelfs geen behangtafel meer nodig! Je smeert de lijm direct op de muur en het behang kan bevestigd worden. Zo bespaar je al snel een heleboel tijd!