De mogelijkheden van laminaat en vloerverwarming

laminaat

Vloerverwarming is heerlijk om te hebben. Het is erg fijn om op blote voeten over een warme vloer te kunnen lopen. Veel mensen willen dan ook hun huis voorzien van vloerverwarming, maar weten niet of dit kan in combinatie met hun laminaat. Het belangrijkste wat je moet weten als je twijfelt om vloerverwarming te nemen is dat de vloerbedekking geschikt ervoor moet zijn. Sommige vloerbedekkingen vertragen namelijk het verwarmen. Dit soort bedekkingen zijn dus niet geschikt. Laminaat daarentegen gaat wel goed samen met vloerverwarming, al zijn daar wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

De voorwaarden voor laminaat met vloerverwarming

Het belangrijkste waar je rekening mee dient te houden bij het gebruik van laminaat in combinatie met vloerverwarming is het materiaal dat je gebruikt om te isoleren. Het isolatiemateriaal kan er namelijk voor zorgen dat de vloerverwarming niet helemaal goed werkt. Daarom is het slim om speciaal materiaal aan te schaffen als je van plan bent vloerverwarming te (laten) plaatsen in jouw huis. Verder moet je rekening houden met de werking die hout heeft. Hout zet namelijk uit of krimpt juist als de temperatuur verandert. Dit zorgt ervoor dat niet ieder merk geschikt is in combinatie met vloerverwarming.

De eigenschappen waar geschikt laminaat aan moet voldoen

Er zijn feitelijk vier eigenschappen die laminaat moet hebben om goed te functioneren in combinatie met vloerverwarming. Dat zijn.
1) Goede geleiding van warmte
2) Er is geen ondervloer nodig
3) Er zijn geen radiator(en) nodig
4) Vloerverwarming is mogelijk als hoofdverwarming
Toelichting van deze eigenschappen:
1) Het is van belang dat laminaat de warmte niet tegenhoudt. Anders wordt de vloer immers amper warm of kost het veel energie. Hout isoleert goed. Laminaat gemaakt speciaal voor vloerverwarming is dunner dan ‘regulier’ laminaat.
2) Regulier laminaat heeft een ondervloer nodig zodat deze beter kan isoleren. Je wil dit juist niet, omdat het anders heel veel energie kost om de vloer goed te kunnen verwarmen.
3 + 4) Regulier laminaat werkt niet goed met vloerverwarming, waardoor er vaak radiatoren geplaatst worden zodat de ruimte verwarmd kan worden. Je wil dit juist niet, omdat jij juist wil genieten van een lekkere warme vloer. Speciaal laminaat heeft dus geen radiatoren nodig.

laminaat
Wat voor type laminaat kies jij bij vloerverwarming?

Kan je ook verkoelen met laminaat?

Er komen steeds meer mensen die met vloerverwarming juist verkoeling willen brengen. Het is dan natuurlijk een belangrijke vraag of verkoeling ook goed samen kan gaan met laminaat. Dit is zo. Het principe van verkoelen is eigenlijk hetzelfde als het principe van verwarmen. In plaats van warm water loopt er dan alleen koud water door de buizen. Het enige waar je rekening mee moet houden is of deze manier wel beter werkt dan bijvoorbeeld een airconditioning. Wel zeggen veel mensen dat dit een aangenamere manier is van verkoeling brengen in het huis.

Onderhouden

Als je vloerverwarming hebt wil je hier natuurlijk wel zo lang mogelijk van kunnen genieten. Daarom is het belangrijk dat je de vloer goed onderhoudt. Lees daarom goed het onderhoudsvoorschrift zodat jij lekker lang kan genieten van jouw vloerverwarming.

Advies

Het is dus niet verstandig om regulier laminaat te gebruiken als jij vloerverwarming wil gebruiken. Op de markt zijn er vele merken die speciaal laminaat geschikt voor vloerverwarming aanbieden. Maak hier dus ook gebruik van. Dit materiaal geleidt de warmte extra goed en zorgt er ook voor dat er geen radiatoren nodig zijn.

 

Bron: https://www.yourfloor.nl/nieuws-blog/laminaat-vloerverwarming/