Combineer je vloerbedekking met vloerverwarming voor een heerlijk gevoel onder je voeten


Let op een lage warmteweerstand

Vloerverwarming is steeds populairder. Heerlijk om de warmte onder je voeten te voelen. Bij vloerverwarming is het belangrijk dat de warmte die in de vloer circuleert, makkelijk aan de ruimte afgegeven kan worden. Je vloerbedekking moet dus een lage warmteweerstand hebben. Sommige vloeren hebben een te grote isolerende werking en zijn daarom niet geschikt. Maar welke vloerbedekking is nu goed combineerbaar met vloerverwarming?

1. Beton, gietvloer en natuursteen

Ten eerste heb je de betonnen en de gietvloeren. Deze vloeren zijn uiterst geschikt door hun lage warmteweerstand. De warmt wordt goed opgenomen door de vloer en kan zonder problemen weer afgegeven worden. Kies je voor een dikkere vloer, zal het iets langer duren voor de ruimte opgewarmd wordt.
Vloeren uit natuursteen zijn ook geschikt. De stenen komen rechtstreeks uit de natuur en daarom is geen enkele kleur of structuur gelijk. Dit exclusief materiaal neemt warmt heel goed op en geeft deze langzaam weer af.

vloer geschikt voor vloerverwarming

2. Keramische tegels of keramisch parket

Bij keramische tegels of keramisch parket moet je er goed op letten dat er uitzetvoegen geplaatst worden. Dit is vooral belangrijk bij niet doorlopende voegen, zoals tegelvloeren in wildverband. Plaats je geen uitzetvoegen, kunnen de tegels barsten of loskomen. Het enige nadeel is dat je de vloerverwarming niet meteen zal kunnen gebruiken. Dit kan vaak pas na een paar weken.

3. Pvc en vinyl

Ook pvc en vinyl vloeren zijn geschikte vloerbedekkingen oor vloerverwarming. Pvc is populair en verkrijgbaar in tal van uitvoeringen De vloer wordt meteen op het beton gelijmd, je hebt geen ondervloer nodig. Let er wel op dat de vloer egaal wordt aangelegd wil je deze combineren met vloerverwarming.
Vinyl vloeren zijn populair vanwege hun lage prijs. Niet alle vinyl vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Soms is de warmteweerstand te hoog waardoor er lelijke plekken ontstaan. Informeer je dus goed!

4. Tapijt

Tapijt in combinatie met vloerverwarming is een heerlijke combinatie. Een tapijt heeft al van nature veel warmte, in combinatie met de verwarming krijg je hierdoor een fantastisch gevoel onder je voeten. Let ook hier wel dat je het juiste tapijt kiest. Sommige tapijten hebben immers isoleren eigenschappen. Kies voor een redelijk dun tapijt zodat de warmte beter doorgegeven kan worden.

5. Laminaat

Ten slotte kan je tegenwoordig ook voor laminaat kiezen. Lange tijd dacht men dat dit niet te combineren was met vloerverwarming . Het is namelijk een materiaal dat krimpt en uitzet bij verandering van temperatuur. Tegenwoordig is er echter laminaat dat speciaal ontwikkeld is voor vloerverwarming.

Informeer je goed!

Zoals je ziet zijn de meeste vloeren geschikt voor vloerverwarming. Informeer je steeds goed. Neem het zekere voor het onzekere en vraag deskundig advies alvorens je een keuze maakt.