De geschiedenis van het kunstgras

kunstgras balkon

De geschiedenis van het kunstgras begint met de behoefte in de Verenigde Staten aan betere sportvelden. Het chemische bedrijf Monsanto werkte met diverse andere Amerikaanse ondernemingen samen aan de vervanging van echte grasvelden door een alternatief. Het eerste kunstgras is Chemgrass en dat wordt in diverse stadions voor American football neergelegd. Dat gebeurde in 1965.

De volgende sport

Na het American football werd honkbal de tweede sport waarvoor een stadion een mat van kunstgras kreeg. Het glazen dak van het Houston Astrodome veroorzaakte een hinderlijke schittering voor de spelers. Om die te voorkomen, werd het glas van een kalk laag voorzien. Dat had echter tot gevolg dat het gras door te weinig licht doodging. Kunstgras werd ervoor in de plaats gelegd. Dat gebeurde in 1966. Dat kunstgras verwierf bekendheid onder de naam Astroturf. Zowel football als honkbalspelers hadden lange broeken aan en dus vormde het kunstgras geen beletsel voor slidings.

Het polypropyleen

In 1970 kwam een Duits bedrijf met kunstgras van polypropyleen. In vergelijking met nylon was dat zachter en goedkoper. Het kunstgras had een hoge vezeldichtheid. De velden daarvan werden niet met zand ingestrooid. Dit kunstgras wordt nu aangeduid met de eerste generatie en wordt met name gebruikt voor hockey.

Met zand

De kunstgrasvelden werden betaalbaarder met meer ruimte tussen de vezels en zand daartussen. Met name bij hockey werd dit kunstgras populair. We noemen deze velden van de tweede generatie. Daarnaast wordt het tegenwoordig tevens voor handbal en korfbal gebruikt. We praten inmiddels over 1980.

Voetbal

In 1981 deed het kunstgras zijn intrede in het Engelse voetbal. Dat werd echter niet erg succesvol en 1988 verbood de voetbalbond aldaar het gebruik ervan.

Polyethyleen en rubbergranulaat

In 1999 werd polyethyleen (PE) geïntroduceerd. De vezels werden langer en daartussen werd rubbergranulaat gestrooid. Dat rubber maakt slidings zonder pijnlijke gevolgen mogelijk. Dit wordt de derde generatie genoemd en is in het bijzonder voor het voetbal ontwikkeld. In 2000 zagen we de eerste voetbalvelden van deze generatie in Nederland verschijnen.

Voor de tuin

Vanaf de negentiger jaren wordt in de Verenigde Staten steeds vaker kunstgras in tuinen gebruikt. Sinds de aanvang van de 21e eeuw zien we ook in Nederland de populariteit van kunstgras voor de tuin toenemen, zowel als sier- en speelgazon en  voor sportvelden en tuinen. Verder zien we dat een kunstgrasmat voor balkon en voor het terras erg populair is vandaag de dag.