​​Soorten dakpannen

Betonnen dakpannen

Dakpannen kennen we allemaal. Voor hellende daken is dit veruit de populairste dakbedekking, zeker in Europa. Dit komt met name door de lange levensduur. Keramische dakpannen gaan minimaal 75 jaar mee, maar er zijn genoeg voorbeelden van daken waarop dakpannen van meer dan 100 jaar liggen. Dit heeft voornamelijk te maken met UV-straling en weersinvloeden. Dakpannen zijn aan vervanging toe wanneer deze poreus worden en zo lekkages veroorzaken. Er zijn verschillende soorten dakpannen. Zo zijn er keramische dakpannen, dakpannen van beton en stalen dakpannen. Deze laatste worden ook wel dakpanplaten genoemd. Voor je een keuze maakt voor een type dakpan, is het van belang je goed te laten adviseren door een professioneel dakdekkersbedrijf.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn gemaakt van klei en worden in gipsen vormen geperst, gecontroleerd gedroogd en vervolgens in een oven gebakken. Over het algemeen hebben deze dakpannen iets meer een glans ten opzichte van betonnen dakpannen. Als het gaat om levensduur zijn keramische dakpannen de absolute topper. Keramische dakpannen gaan ongeveer 75 jaar mee. Dit is sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en andere weersinvloeden als regen en vrieskou. Net als betonnen dakpannen zijn keramische dakpannen behoorlijk zwaar van gewicht. Een goede dakconstructie is daarom essentieel voor deze type dakbedekking.

Dakpannen
Dakpannen

Dakpannen van beton

Betonnen dakpannen hebben over het algemeen een wat mattere finish door een grovere structuur. Hierdoor zijn beton dakpannen wat gevoeliger voor mosvorming. Ook hebben betonnen dakpannen een minder lange levensduur dan keramische dakpannen. De dakpannen worden simpelweg naar verloop van tijd wat sneller poreus. Gemiddeld gaan betonnen dakpannen ongeveer 40 jaar mee. Het grote voordeel van de betonnen dakpan is voornamelijk de prijs. Betonnen dakpannen hebben zo een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn een moderner alternatief voor dakpannen. Het zijn stalen platen die een levensduur hebben van 20 tot 50 jaar. Dit is sterk afhankelijk van de kwaliteit en plaatsing. De dakpanplaten zelf zijn over het algemeen net wat duurder dan dakpannen. Echter, de plaatsing van dakpanplaten is weer wat voordeliger doordat deze sneller te leggen zijn.