Eigen groente en fruit uit een moestuin

moestuinen

Het verbouwen van je een eigen groente en fruit maakt een grote opmars. Ook dankzij reclame stunts van bepaalde supermarkten die het verbouwen van groente en fruit goed stimuleren. Hierdoor worden naast oudere ook jongeren bekend gemaakt met het hebben van een moestuin. Naast dat je groente en fruit zelf verbouwd is het grote voordeel dat je zelf kunt kiezen hoe je het wilt verbouwen en behandelen. Wil je alleen maar groente of juist alleen maar fruit. Of juist een combinatie van deze twee? Omdat je dit in eigen hand houdt, kun je zelf kiezen of je de groente en fruit wilt bespuiten met eventuele pesticide of juist niet. 

Inrichten van de tuin 

Als je hebt besloten om aan een eigen groente en/of fruit tuin te beginnen is het belangrijk om te bepalen waar de tuin komt. Kies een mooie plek waar minimaal 6 tot 8 uur per dag goed zon of daglicht is. Kies ook voor goede beschutting. Een beetje wind is goed, maar teveel is schadelijk. Laat de tuin van zon en warm aangevoerde lucht genieten voor optimale groei. Ook zijn er groente en fruitsoorten die minder zon en warmte nodig hebben, zodat je ook bij een minder zonnige tuin of balkon een mooie tuin kunt maken. Dit kan dan in een mini broeikas. Als je kiest voor online planten bestellen, let dan goed op bij de beschrijving hoeveel zon of schaduw deze nodig hebben. Een mooie tuin hoeft niet groot te zijn om groente of fruit te verbouwen. Ook het soort grond is van belang voor een gezonde tuin. 

moestuintje
Groente en fruit uit je eigen moestuin

Inkopen van de juiste planten 

Zodra je een mooie plek hebt gevonden, is het tijd om de goeie planten aan te schaffen. Heb je een grote tuin, en wil je jarenlang plezier van je eigen groente en fruit of je eigen moestuin beginnen? Kies dan voor fruitbomen. Deze zijn in alle soorten en maten te vinden. Voor kleinere tuinen is klimfruit een leuk idee. Deze groeien goed tegen een schutting aan. Voor laagbloei aan de grond is een groente als bloemkool of broccoli een leuke optie. Ben je gek op klein fruit dan kun je planten bestellen die dit fruit voorbrengen en die lekker gecombineerd kunnen worden. Denk aan frambozen, Japanse wijnbessen en bramen. Let altijd bij het bestellen goed op, welke soort grond er nodig is om deze planten goed te laten groeien. Het is mogelijk om een scheiding te maken tussen verschillende grondsoorten zodat je alsnog verschillende soorten groente en fruit bij elkaar kunt verbouwen voor diversiteit.