Bespaar energie met slimme zonwering

zonwering

Goede zonwering brengt veel voordelen met zich mee; op warme dagen behoud je een aangename temperatuur in je woning en het voorkomt overmatig lichtinval. Maar zonwering levert je in sommige gevallen ook een flinke besparing op in energieverbruik, dit kan oplopen tot wel 12% per jaar bij een eengezinswoning. Benieuwd naar hoe jij met zonwering energie bespaart? Lees het hier.

 

Zonwering houdt warmte vast en tegen

Buitenzonwering wordt aan de buitenkant van je woning geplaatst, denk hier bijvoorbeeld aan markiezen, screens of zonneschermen. Omdat de zonnestralen worden tegengehouden voordat ze de ramen bereiken is buitenzonwering zeer effectief voor het behoud van een aangename temperatuur in de woning. ‘S zomers bespaar je dus op kosten om de woning te verkoelen met bijvoorbeeld een airco. Maar zonwering houd de warmte ook vast, denk hier aan rolluiken en binnenzonwering als een rolgordijn of shutters.

Automatisering van je zonwering

Uit onderzoek van TNO blijkt dat de energiebesparing het grootst is als wordt gekozen voor automatisch aangestuurde zonwering. Automatisch gestuurde zonwering werkt op basis van zonnecellen of is tijdgestuurd. Afhankelijk van het seizoen en het type zonwering kan worden gekozen voor de juiste automatisering.

 

Een rolluik of zonnescherm dat automatisch sluit bij zonnestralen, zorgt ervoor dat ook als je niet thuis bent, je woning niet opwarmt. ’S winters wil je natuurlijk juist dat warmte wordt vastgehouden. Met tijdgestuurde bediening sluiten rolluiken of gordijnen automatisch zodra de zon onder gaat en openen op het tijdstip dat je moet opstaan. Op deze manier bespaar je kosten om je huis op te warmen en te verkoelen.

De intelligente zonwering

Wil jij nog een stapje verder gaan? Dan ga je voor intelligente zonwering die de zonnewarmte gebruikt om je woning op temperatuur te brengen en oververhitting voorkomt. De slimme bediening houdt rekening met de stand van de zon, de temperatuur, regen en wind. Op deze manier bespaar je zonder hier moeite voor te hoeven doen energie. Of je nu kiest voor screens, rolluiken, zonneschermen, lamellen of gordijnen; elke soort zonwering is geschikt voor bediening door middel van deze techniek.

 

Er zijn verschillende aanbieders van Smart Home bediening en deze vorm van bediening is niet alleen toepasbaar op zonwering. Denk bijvoorbeeld ook aan het automatisch aan en uit gaan van lichten, geluid, beveiliging en verwarming. Bespaar hiermee honderden dagelijkse handelingen en verlaag je energierekening.