5 tips om je trap veiliger te maken

Trap veiliger maken

De trap is een onmisbaar onderdeel van iedere woning! Bij de een vormt de trap een eyecatcher in de woonkamer. Bij anderen zit de trap fraai weggewerkt in de gang. Overweeg je een nieuwe trap in huis te plaatsen? Kijk in dat geval goed naar de veiligheid hiervan. Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken, dat je kinderen uitglijden als zij naar boven rennen. In dit artikel vind je vijf handige tips, die jou helpen de trap naar boven veiliger te maken.

Tip 1: zorg voor een goede trapleuning en balustrade

Onmisbaar bij iedere trap is een goede trapleuning! Hierbij is het niet alleen belangrijk dat de leuning op de juiste wijze gemonteerd wordt. Zorg er ook voor dat de trapleuning op de juiste hoogte zit. Een kind moet zich makkelijk vast kunnen houden aan de trapleuning, zonder op de tenen te moeten staan. Naast de trapleuning ook een balustrade op de trap zorgt voor een extra gevoel van veiligheid. Een balustrade voorkomt dat men naar beneden kan vallen.

Tip 2: treden op de juiste hoogte monteren

Vergelijkbaar met het op de juiste hoogte monteren van de trapleuning, is het uitmeten van de treden van de trap. Zorg dat de ruimte tussen de treden steeds gelijk is. Daarbij moet dit verschil zo uitgemeten worden, dat men makkelijk omhoog kan komen. Een te groot hoogteverschil maakt het voor kinderen lastig om omhoog te komen. Bij een erg klein hoogteverschil zijn mensen geneigd om meerdere treden tegelijk te nemen, wat gevaarlijk kan zijn.

Maak een trap veilig

Tip 3: voorzie de trap van antislip

Je kunt antislip aanbrengen op de treden van je trap, om de kans op een glijpartij te verkleinen. Zeker de combinatie van een houten trap met wollen sokken kan gevaarlijk zijn. De antislip breng je doorgaans aan middels dunne strips aan het begin van iedere trede.

Tip 4: een traphekje voor je kinderen

Wanneer je kinderen nog erg jong zijn, wil je voorkomen dat deze zelf omhoog of naar beneden gaan. Een traphekje kan de uitkomst bieden! Plaats een traphekje zowel aan de bovenzijde van de trap, als ook aan de onderzijde hiervan.

Tip 5: plaats stootborden tussen de treden

Niet alleen het gebruik van antislip op de treden van de trap is aan te raden. Maak ook gebruik van stootborden aan de achterzijde van de treden. Het helpt je te voorkomen dat mensen achter de treden kunnen blijven hangen met hun voeten.

Ben je zelf een beetje handig en wil je een nieuwe trap in je huis monteren? Dan is een bouwpakket trap een verstandig keuze. Dit is een houten trap dat als pakket wordt geleverd, vervolgens kan je aan de hand van de montagehandleiding de trap zelf bouwen. In de webshop van Houtcompleet heb je keuze uit vele verschillende soorten houten trappen.