Zwembad aanleggen in de tuin

Zwembad in de tuin

Wat is er nu fijner dan om op een mooie zomerochtend wakker te worden en direct een duik in je eigen zwembad te nemen? Om te genieten van het verfrissende water en je dag direct op een optimale manier te beginnen. Of om juist na een drukke werkdag even lekker te ontspannen door een paar baantjes te trekken in je eigen zwembad en een watergevecht te houden met je kinderen. Maar wat komt er eigenlijk kijken bij het aanleggen van een zwembad, wat kost het en wat zijn de dingen waar je goed op moet letten?

Wat voor soort zwembad?

Om te beginnen is het goed om van tevoren te bedenken wat voor soort zwembad je in je tuin wilt creëren. Ga na voor wie het zwembad bestemd is en aan welke eisen het moet voldoen. Bedenk ook of je het zwembad zelf wil aanleggen of dat je daarvoor liever iemand inhuurt. Als je kiest voor een nieuw zwembad, zijn er diverse opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een metalen zwembad, een houten zwembad of een opzet zwembad en je kunt er voor kiezen om het zwembad wel of niet te laten ingraven. Ieder type zwembad kent zijn eigen voordelen en nadelen en ook de kosten per zwembad zijn verschillend. Om deze reden is het dus belangrijk om goed te bedenken wat voor type zwembad je wenst, waarbij het natuurlijk van belang is om ook het beschikbare budget goed in gedachten te houden.

Zwembad in de tuin
Zwembad in de tuin

Onderhoud van je zwembad

Uiteraard is het erg belangrijk om het water in je zwembad schoon te houden. Zo weet je zeker dat er niet te veel mogelijk ziekmakende bacteriën in het water komen en zorg je er tegelijkertijd voor dat het zwembad er netjes en goed onderhouden uit blijft zien. Door het zwembad regelmatig goed te reinigen, bijvoorbeeld met een filterinstallatie, voorkom je bovendien de vaak hoge kosten van achterstallig onderhoud. Voor de bodem is een bodemzuiger erg handig. Er zijn verschillende bodemzuigers die vrijwel geruisloos zijn, waardoor je ze ook ’s nachts goed kunt inzetten. Voor vuil aan de oppervlakte, zoals bladeren, kun je gebruikmaken van een schepnet.

Winterklaar maken van je zwembad

Onder de 12 graden hoef je je geen zorgen meer te maken over algen, zij groeien dan niet meer. Zet het filter uit en breng het waterniveau omlaag. Maak daarna het zwembad goed schoon en voeg wat overwinteringsvloeistof aan het water toe, zodat het mooi schoon blijft.

Bron afbeelding: https://www.zwembad-overkapping.com